Rosa för flickor, blått för pojkar?

Det var väl föga överraskande att just genusvetenskap och forskning kring detta ämne skulle hamna i skottgluggarna. Då Sverige äntligen lagt sig i framkant inom ett område som verkligen har relevans så ska man plötsligt förminska alla aktörer och där män ska göra sig lustiga över området och på ett klassisk, manligt sätt, använda sin makt för att styra ett viktig ämne åt ett helt annat håll. Plötsligt så är Södertörn inte en högskola utan mer ett slags område där man kan bedriva någon typ av pseudovetenskap som finansieras av statliga medel. Jag blir så trött. Det är en viktig fråga och den rör alla.

Ska vi kunna ändra mansrollen och få ett mer inkluderande, jämställt samhälle så måste man också börja från grunden och reda ut vad som är manligt, vad som är kvinnligt - och om det överhuvudtaget ens finns någonting sådant? Hur kan det komma sig att föräldrar till en liten pojke i Stockholm anlitar en målare för att måla hans rum blått och hur kan det te sig att en föräldrar till en flicka väljer samma målare men för att måla om hennes rum i rosa?

Är det verkligen biologiskt förankrat och var det verkligen så att de kvinnliga neandertalarna gick omkring, fullt draperade i rosa blad? Självklart inte och det är en sådan sak som är viktig att diskutera. Hur kan man undvika att välja rosa till tjejer, hur kan man låta en pojke leka med dockor och hur kan man ändra så djupt rotade detaljer? Jag skulle mer än gärna låta min skatt gå till dessa frågor, snarare än till någon misslyckad OS-satsning i Stockholm.

Varför så få kvinnliga målare?

Jag tror att frågan sätter sina spår från vagga till kista. Indoktrineras man i manliga och kvinnliga saker och sorteras efter kön så påverkar det hela livet och alla livsval. Varför finns det så få kvinnliga snickare, målare och rörmokare och varför finns det så få manliga sjuksköterskor och anställda inom vården i övrigt?

Kom inte dragande med att det skulle vara mer ansträngande rent fysisk att jobba som målare än vad det är inom exempelvis hemtjänsten. Det handlar om val som någon annan - indirekt - har gjort. Det är bestämt att en målare ska vara man och lika bestämt är det att en kvinna ska arbeta inom vården.

Allt detta vore väl mer acceptabelt om det inte fanns en annan detalj i sammanhanget - skillnaden i lön. Ett lönekuvert hos en man är högre än hos kvinnan och man väljer alltid att värdera de klassiska manliga yrkena högre än de kvinnliga. En målare s k a tjäna mer än en undersköterska, men frågan är vilket arbete som egentligen är viktigast. Det här kan märkas på alla tydliga typer av sätt, men få vågar ta striden och verkligen göra något åt saken.

En strejk för fler kvinnliga målare

Ta bara strejker. Hur många ställde sig bakom Kommunal och förskolorna då dessa gick ut i strejk 2002? Vi tar fighten och så vidare - men var det verkligen en rättvis fight? Fem veckors strejk för en löneökning på 3.95% - eller 72 kronor mer i månaden; före skatt. Väl rutet.

Jämför detta med Byggnads motsvarande strejk där man drev upp lönerna med 2.2 % och där dessa redan var riktigt höga - i förhållande till en förskolelärare. Dessutom kunde Byggnads tryggt veta att andra stora fackföreningar stod bakom, redo att stötta. I deras strejkkassa fanns en inte oansenlig summa också - 1.6 miljarder kronor. De hade kunnat strejka för evigt.

Dock: en del av konflikten handlade om att få in mer tjejer i mansdominerade yrken såsom målare, snickare och grovarbetare. Något gott kom alltså ur frågan. Vem vet, nästa gång jag behöver en målare så kanske en kvinna kommer in genom dörren. Då ska hon få måla mitt rum i Stockholm i den klaraste blå färgen jag kan hitta.

6 Nov 2018

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.