Aktiva val för vår badrumsrenovering

Mamma och pappa håller på att genomföra en badrumsrenovering. I och med att jag bott halva mitt liv i huset en bit utanför Stockholm så anser jag fortfarande att det handlar om Vi och Vårt. Därför kunde jag heller inte låta bli att påverka vid valet av företag för denna badrumsrenovering. Pappa hade redan bokat in en tid med ett företag och fått en offert av detta då jag steppade in på banan.

Hur många kvinnor har de anställda? Frågan överraskade knappast pappa, men han blev ändå lite ställd. Hur skulle han kunna veta det - han ville bara ha en stabil partner för sin badrumsrenovering och utan att dra in en massa politik i sitt beslut.

Allt är politik. Jag undersökte företaget i Stockholm som pappa tänkte anlita. Gissa hur många kvinnor man hade anställda? En. En enda kvinna, som dessutom arbetade med ekonomi.

Jag krävde att kvinnor fanns som anställda

Jag fick pappa att ändra sig. Jag vägrar att ha en massa stereotypa hantverkarsnubbar springande i mitt gamla badrum och i mitt barndomshem. Byxor halvvägs ner över rumpan, hängande magar, snus rinnande nedför tänderna, grova skämt och en massa övertidsarbete som de egentligen aldrig gjort.

Jag fick undersöka andra företag istället. Låt mig säga så här: det är inte helt lätt att hitta företag inom hantverkarbranschen i Stockholm som har kvinnliga anställda. De flesta har uteslutande män i sitt stall, några har - likt företaget ovan - någon tjej som jobbar på kontoret och med administration och inte många har fler än två tjejer som de facto kan klara av en badrumsrenovering och alla delar i en sådan.

Jag lyckades i alla fall hitta ett företag i Stockholm där man hade en kvinna som arbetade som plattsättare och där en annan tjej var rörmokare. Det företaget fick också, som ett brev på posten, en ny kund i form av oss.

Kvinnor är mer noggranna

Visst, jag har kanske en tydligare agenda än många nadra. Om du ska genomföra en badrumsrenovering så kanske din högsta prioritet ligger i att få ett jobb till ett bra pris. Jag tycker att man ska se bortom pengarna. Faktum är att kvinnor ofta gör ett bättre jobb - även då det kommer till klassiskt, manliga yrken.

Ta tjejen som är plattsättare. Hon - och många andra tjejer - är ofta betydligt mer noggrann och mån om det estetiska än vad män är. Jag är helt övertygad om detta. Detsamma gäller kvinnan som är rörmokare. Vem säger att man behöver en massa muskler vid en badrumsrenovering? Jag kanske får äta upp beslutet om vilken firma vi valde - de kanske är urusla - men vi har åtminstone gjort ett aktivt val som inte handlar om pengar.

Och, jag ska naturligtvis tillägga följande: vi har kollat upp företaget i fråga, vi har ringt till referenser och vi har kollat tidigare uppdrag. Det är idel tummarna upp. Jag är säker på att vi gjort ett bra val.

Vill du läsa mer om badrumsrenovering och få inspiration, titta in på https://www.stockholmsbadrumsrenovering.se.

6 Dec 2018

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.