Om bloggen

Ninaruthstrom.se drevs tidigare av gotländska politikern och fotografen Nina Ruthström. Efter att ha givit upp bloggandet år 2016 är hon nu mest aktiv via Facebook och fortsätter där att göra oss uppmärksamma på hur ojämställt samhället fortfarande är samt engagerar sig i flyktingfrågor och är själv god man åt ensamkommande.

I hennes anda fortsätter vi nu att blogga här om feminism, genusmedvetenhet och samhällskritik. Vi skriver gärna om hur olika branscher går framåt när det gäller jämställdhet, samt hur vissa andra halkar långt efter och har mycket kvar att göra innan de kan komma i närheten av att vara tillgängliga för alla i samhället.

Varför en blogg om jämställdhet och feminism? Det är lätt hänt att man tänker att Sverige är ett föredöme när det kommer till jämlikhet i samhället. På papper har vi kommit ganska långt, men om man synar samhället i sömmarna och ser till hur många individer fortfarande beter sig och de åsikter som florerar i olika kretsar inser man snabbt att det finns mycket kvar att göra.

Det handlar även om osynliga maktstrukturer som vi är så vana vid att vi knappt ens ifrågasätter dem. Det är så lätt att tänka “så har det alltid varit” eller “kvinnor är helt enkelt bättre på det där” alternativt “män är bättre på…”. Stämmer det verkligen? Det kan vara bra att rannsaka sig själv och fundera över vilka invanda mönster och idéer man själv bär på. Bara så blir det möjligt att uppmärksamma dem och börja göra något åt saken.

Här i bloggen kommer vi att uppmärksamma feminism ur en rad olika vinklar och hoppas att du får dig en och annan tankeställare som kan hjälpa dig i att fundera på hur du vill att samhället ska se ut och vad du själv kan göra för att förändra och förbättra där du ser att något inte går rätt till.

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.