Allt färre söker till yrkesgymnasier

Igår släpptes nyheten att allt färre söker till yrkesprogrammen på gymnasiet. Det kom som en nyhet i alla de stora medierna; ni vet dagspressen, kvällspressen och så TV. Politikerna intervjuades om vad det berodde på och alla skyllde på varandra.

Statsminister Stefan Löfvén (s) skyllde på den borgerliga regeringen medan de borgerliga sa att det var sossarnas fel. Det spelar ju ingen roll vems felet är. Nu är det bara så att det utbildas för få som kan bygga nya saker, helt enkelt. Och fortfarande är det ju för få tjejer som väljer att bli hantverkare.

Varför är det så få tjejer i byggbranschen?

Varför ändras inte det? Själv är jag knappast den händiga typen så att jag kan ge mig in i den här branschen fastän jag tycker att det behövs fler tjejer som är hantverkare. Jag tänker bara på, att tänk om min pappa hade varit en händig karl, då kanske han hade kunnat visa mig hur man gör och fått mig intresserad av att lära mig snickra. Det är väl ingen som ”föds händig”, eller? Att vara händig, är väl något som man lär sig bli. Man lär sig hantera spik och hammare när man är liten. Man lär sig hur man gör med ett vattenpass, eller hur man borrar när man växer upp.

Hantverkare har högre lön än förskollärare

Hantverkare har ju så mycket högre lön än förskollärare. Dessutom har förskollärarna en tre-år-lång-utbildning, EFTER gymnasiet, medan hantverkarna går ut gymnasiet på någon bygglinje. Sedan jobbar de några år som lärling MED lön. Efter något år har de en lön på typ 29.000 kronor. Vad har en förskollärare? Ja inte är det 29.000 kronor i månaden efter ett år, snarare efter flera år i yrket. Det är helt sjukt.

Tänk om jag hade haft en händig pappa?

Tänk om jag hade utbildat mig till hantverkare och kunde installera rör, handfat, dusch och kakla badrum? Då hade jag åtminstone kunnat renovera mitt eget badrum, vilket jag inte kan idag. Mitt badrum ser ut som skit och jag skulle verkligen behöva renovera det. Mitt handfat ser ut som om det kom från förra millenniet – hej, det gör ju det. Mitt badkar är torrt som snus, eftersom jag aldrig använder det. Det tar bara en massa plats som jag annars skulle vilja använda till annat i badrummet. Det enda som saknas är en hantverkare som gör badrumsrenoveringar i Täby. Jag tror att jag har hittat en sådan...!

6 Mar 2018

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.