Är städyrket en kvinnofälla?

Det finns några olika kvinnofällor, i en kvinnas liv. Det måste ändå konstateras. Tyvärr är familjebildning och barnafödande en sådan kvinnofälla. Det är ju  mycket positivt att kunna få barn och boilda familj, men tyvärr är det många kvinnor som har svårt att efter det ta sig fram och göra karriär efter att de har fått barn. Många män tjänar mer i lön än de flesta andra kvinnor. Dessutom är det många nya utgifter som tillkommer när man föder barn. 

En omöjlig ekvation att få barn

Det som händer många kvinnor när de får barn är de samtidigt går ner i lön, när de är hemma och vårdar sina barn. Samtidigt ökar familjens utgifter; många behöver en större bostad, en större bil, man behöver fler prylar hemma såsom skötbord, säkerhetsgrind och andra saker som man behöver hemma för att kunna ta hand om sitt barn. De flesta barnfamiljer skaffar sitt första hus just när de får barn. Det sker samtdigt som föräldrarna antingen går ner i lön, i och med att de väljer att vara föräldralediga och endast får ut en del av lönen.

Denna omöjliga ekvation kräver hjälp utifrån

Detta faktum att en barnfamilj behöver som mest resurser just när de får barn, samtidigt som de går ner i inkomster i och med att de väljer att vara hemma med sina barn, gör att de måste jobba ännu mer för att ha råd med nytt hus, ny bil och flera andra ökade utgifter. Oftast krävs det att de ändå går till jobbet, fastän det bästa för både föräldrar och barn vore att barn och föräldrar fick vara tillsammans och lära känna varandra. Det tvingar ut föräldrarna tillbaka till heltidsarbeten för att kunna försörja sig själva. Och ska föräldrarna kunna försörja sig själva och barnen, behöver de all hjälp utifrån som de bara kan få. Här kan du läsa om ett sådant företag i Västerås: https://www.hemstädning-västerås.se.

Företag inom Rut-branschen blir viktiga

Detta gör att det blir viktigt att anlita olika bolag som kommer hem till barnfamljerna och utför de olika tjänster som föräldrarna inte hinner med då de måste jobba för att försörja sig själva och sina barn. Men hur är det få med alla dem som arbetar i de hushållsnära tjänsteföretagen? Är det en kvinnofälla att arbeta med dessa tjänster? Det kanske inte är så roligt att som kvinna, gå hem till någon annan och arbeta och slita för att de som man arbetar hos, ska kunna vara mer med sina barn, om man själv har barn där hemma, som man i sin tur inte hinner träffa för att man själv är tvungen att försörja både dem och sig själva?

13 May 2019

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.