Är tandimplantat enbart för män i Stockholm?

Alla har rätt till friska tänder. Det är något som man ofta hör och i samma veva så kan man också höra att bra tandvård inte ska vara en fråga för plånboken. I call bullshit. Det handlar om exakt det. Missförstå mig rätt nu.

Jag tycker att vi i Sverige har ett smått fantastiskt system vad gäller tandvård och att denna är fri upp till 23 års ålder. Det ger alla en bra grund att stå på. Men, det som gärna glöms bort i sammanhanget är att vi alla är olika. Vissa har turen att födas med starkare tänder än andra och de senare kan således tvingas betala dyrt för sin genetik.

Vad skulle folk säga om detta gällde någon annan del av kroppen? Skulle man tvinga någon med sämre njurar att bekosta sin dialys och sina behandlingar ur egen ficka - skulle man säga till någon med skör benstomme att betala för sina operationer själv? Knappast.

Min poäng är att tänderna också, i allra högsta grad, är en del av kroppen och att man således också borde inkludera behandlingar i vår skatt. Eller, man borde åtminstone kunna ta kostnaden för vissa behandlingar.

Rädd kvinna i tandläkarstol omgiven av tandläkare och tandsköterska

Tandimplantat är den bästa lösningen

Ta bara en sådan sak som tandimplantat kontra tandproteser. Om en fattig, äldre kvinna i Stockholm börjar tappa sina tänder och är i behov av hjälp så kommer hon förmodligen inte att kunna välja mellan tandimplantat eller tandproteser: hon kommer - i den mån ekonomin räcker till - att kunna välja tandproteser.

En man i samma ålder dock - som jobbat i Stockholm genom hela livet, som aldrig varit hemma med barnen och som aldrig gått ner i tid med tanke på familjen - han kommer med lätthet att kunna öppna sin plånbok och välja tandimplantat som lösning. Tandimplantat som är betydligt bättre, men som också kostar avsevärt mycket mer.

Orättvist? Jag tycker det och jag vidhåller min poäng om att vissa behandlingar borde täckas av oss alla och finansieras av skattsedeln.

Fungerar tandimplantat för alla i Stockholm

Jag är väl medveten om att tandimplantat inte är för alla och att det handlar om en behandling där man måste utgå från patientens övriga fysiska status och förutsättningar. En kvinna - återigen - i Stockholm som kanske rökt genom hela sitt liv kommer att vara en sämre kandidat för tandimplantat än vad en man som inte rökt kommer att vara. Rökning påverkar nämligen käkbenets styrka och för att kunna operera in tandimplantat - man fäster titanskruvar i käkbenet - så måste man också ha tillräckligt starkt sådant.

Tandläkaren kan alltså vara den som avgör om vilken behandling som är bäst utifrån den fysiska statusen. Men, om det skulle handla om att det de facto finns ett val att göra mellan tandimplantat och tandproteser så tycker jag att patienten ska få välja - oavsett pris. Alla har rätt till friska tänder, eller hur var det nu?

23 Mar 2020

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.