Att bli misstänkt för ett brott innebär inte att man är skyldig

I vissa fall så kan omgivningen reagera rent förkastligt då ett brott är begånget. Inte mot brottet i sig - utan mot den som blir misstänkt för det. Om du skulle befinna dig i en situation där du är misstänkt för något typ av brott så kan det mycket väl bli så att du är dömd på förhand - i synnerhet om du bor i en mindre stad där rykten florerar och där varje mening förstärks, där någonting nytt adderas för varje mun historien i fråga når nya öron. 

Släkt, vänner, bekanta och arbetskamrater kan börja ta avstånd, detta alltså trots att du bara är misstänkt för ett brott: du är fortfarande inte dömd för brottet i fråga. 

“ Är man misstänkt för ett brott så kan man i allmänhetens ögon vara skyldig. Det är en lång väg mellan misstanke och skuld. Rätt advokat fungerar ofta som det enda stödet för en misstänkt “

Detta psykiska lidande hos misstänkta brottslingar kan dessutom pågå under en längre tid. det är ofta en lång resa från den initiala förundersökningen, till delgivning om misstanke, till eventuell häktning och vidare till rättegång. En lång process där man verkligen behöver stöd och där det i många fall alltså är så att de man behöver i sin närhet vänder ryggen till. 

Stödet från en advokat blir enormt viktigt

Många som tidigare varit misstänkt för något brott kan vittna om samma sak: man känner att det enda egentliga stöd man får under processen är från den advokat man anlitat. Det ska definitivt inte underskattas. Mitt i all upplevelse av svek så finns det åtminstone en person som erbjuder en axel att gråta ut mot och som dessutom har verktygen för att rentvå en. 

För; det är faktiskt så att många verkar ta för givet att en misstanke är synonym med skuld; har polisen satt etiketten misstänkt så måste de också ha något att gå på. Är man misstänkt för ett brott så kan det räcka med att man befunnit sig i närheten av det begångna brottet och där någon sett en där och då - starkare än så behöver en kedja inte vara för att man ska bli misstänkt för ett brott. 

“ Behandla en person som är misstänkt för ett brott på just det som ordet antyder: som misstänkt. Personen är inte skyldig förrän dom har fallit i Domstolen. Fram till dess så bör man vara försiktig med att uttala sig “ 

Naturligtvis så finns det andra fall där misstanken är skälig och där det mesta tyder på att personen i fråga begått brottet. men, vårt råd är ändå att man håller lite is i magen som utomstående. I Sverige så är man inte skyldig förrän domen vunnit laga kraft. Börjar vi döma på förhand och på egen hand - ja, då är vi ute på väldigt tunn is. Behandla en person som är misstänkt för ett brott precis som det låter: som en misstänkt - inte som en skyldig. Vill du veta mer, läs gärna; www.misstänktförbrott.nu.

28 Dec 2017

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.