Bäst att alltid skriva testamente

Många kvinnor flyttar in till sin sambo. När man är kär tänker man sällan på konsekvenserna. Man tror att kärleken ska hålla för evigt, och att ta upp sådant som kan hända om kärleken tar slut, eller någon dör kan kännas som så pass känsliga saker att man inte vill ta upp det när man är i början av ett förhållande. För många kvinnor är det en stor miss som man kan göra. Kvinnor får minder i lön och äger ofta mindre när det kommer till egendomar. Är man då inte gift med den som man bor ihop med, är det en stor miss. Åtminstone när det kommer till om man flyttar i sär eller när den ena går bort. Gör inte det misstaget.

Vad händer om någon i förhållandet dör?

Är man inte gift med den som man bor ihop med, ärver man inte varandra. Många tror att man har lika stora rättigheter när det kommer till samboskap och giftermål, men så ser inte lagen ut. Finns det inget testamente efter den som har gått bort ärver den sambo ingenting av den avlidna personen. Har man gemensamma barn, ärver barnen den som har gått bort, finns det barnbarn ärver de även av den som gått bort. Finns det inga barn, ärver föräldrar. Finns det inga föräldrar kvar i livet, ärver syskon. Finns det inga syskon, ärver syskonbarn. Finns det varken föräldrar, syskon eller syskonbarn tillfaller arvet Allmänna arvsfonden i Sverige. När någon avlider gör man alltid en utredning om det kan finnas barn, som man inte känner till, och som därmed har rätt att ärva den som har dött.

Ett upprättat testamente underlättar

Därför bör man alltid skriva testamente. Är man endast sambo, kan man testamentera hälften av sina tillgångar till en sambo. Barnen får oavsett hälften av det som tillfaller vid ett frånfälle. Det oavsett om man är gift eller sambo som fått hälften av arvet testamenterat. Är man gift med den man också är sambo med (man kan vara gifta och ändå bo på olika håll) underlättar det otroligt mycket om man en gång väljer att skiljas, men även när den andra dör. Har den som dör barn, som inte är gemensamma ärver de alltid oavsett häften av arvet, även om det finns testamente. Man kan aldrig testamentera bort arvsrätten till sina barn, nämligen. 

Man upprättar ett dödsbo efter frånfälle

När ens make eller sambo dött, upprättar en jurist ett dödsbo, där man utreder vilka egendomar och hur stort arvet är efter den som dött. Senast 3 månader efter dödsfallet måste man upprätta dödsboet och minst 4 månader måste det har registrerats hos Skatteverket. Då tar man reda på alla eventuella skulder och egendomar som kan finnas. Efter det göra man ett så kallat arvsskifte. Då registrerar man alla skulder och egendomar som den som dött har haft. Så till alla kvinnor med en partner; gift er och skriv ett testamente. Här kan du läsa mer om vad arvsrätten innebär: https://www.arvsrätt.nu.

29 Oct 2018

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.