Blev tvungen att ringa efter en rörmokare

Jag försöker alltid klara mig själv. Jag är uppfostrad på det sättet att man alltid försöker att göra någonting på egen hand, fungerar inte det - ja, då försöker man igen. Antingen så klarar man av uppgiften eller också så får man be om hjälp. Det är heller ingen större fara att sträcka ut en hand - missförstå mig rätt, ibland så behöver man verkligen hjälp - men man måste åtminstone försöka. inte minst tycker jag att detta gäller kvinnor i allmänhet och gällande olika typer av hantverk i synnerhet.

Jag fullkomligt hatar när kompisar säger att de fått ringa pappa/pojkvän/brorsan för att få hjälp med att skruva upp exempelvis en bokhylla. Det är så man förminskar sig själv och det är så man skapar ett beroende. Vad är det som säger att en man per automatik är mer händig än en kvinna? Visst, jag kan köpa att man söker hjälp med mer fysiska uppgifter - men att skruva upp en hylla, borra några hål eller såda till lister till väggarna. Kom igen nu, tjejer - det går att göra på egen hand.

I helgen så tvingades dock även jag att krypa till korset. jag vaknade nämligen av att det lät konstigt från köket, jag klev ur sängen och upptäckte en stor pöl av vatten på golvet. Då jag öppnade skåpet under diskbänken så såg jag att ett rör brustit och att det fullkomligt sprutade vatten ur detta. Panik!

Finns det ingen kvinnlig rörmokare i hela Stockholm?

Jag kan ingenting om VVS och det fanns heller ingen tid för att googla. Min lösning blev att linda stora handdukar runt skadan och därmed stoppa läckaget. Därefter så fick jag ringa efter en rörmokare som kunde komma till min lägenhet i Stockholm. Jag ringde en, jag ringde två, jag ringde tre - alltid med liknande svar: ja, det är Uffe, Ja, det är Bosse, Krille här. Finns det inga kvinnliga rörmokare i hela Stockholm?

Jag blev mer och mer förbannad. Självklart så skulle min rörmokare vara en kvinna. Jag bytte handdukar med jämna mellanrum och jag fortsatte att ringa runt. Tills slut så hittade jag en firma som hade en kvinnlig rörmokare (som dessutom hade jour). Hon kunde rycka ut och fixade problemet med det läckande röret utan bekymmer. Asgrym tjej!

Efterlyses - ett byggföretag med enbart kvinnor på lönelistan

Det här problemet med kvinnliga rörmokare skapade dock en tanke hos mig. Hur vore det med ett kvinnligt byggföretag i Stockholm? Snacka om succé. Tjejer är mer noggranna, har bättre fantasi - bättre smak! - och jobbar ofta hårdare än män. Jag är helt övertygad om att ett uttalat feministisk företag skulle vara extremt eftertraktat. Och: det kanske skulle förändra den gubbiga jargong som finns i hela byggbranschen.

18 Jan 2018

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.