Bröstförstoring - för din egen skull

Jag har tidigare berört ämnet skönhetsingrepp och behandlingar som sker i syfte att se bättre ut och därmed också ge sig själv en möjlighet att må lite bättre. Det finns en uppenbar konflikt i detta som delar feminister i två olika läger. Antingen så är man totalt emot den utseendefixering som finns i samhället och ställer sig utanför detta. Något man gör genom att klä ner sig, inte raka sig under armarna, och genom att äta precis vad man vill-, när man vill och hur man vill.

Jag respektera detta - men jag står ändå på andra sidan. jag är lite mer liberal i frågan och jag väljer att se detta komplexa spörsmål ur ett annorlunda perspektiv än mina medsystrar. Jag tycker inte att det finns någon konflikt i att klä sig som man vill, genomföra exempelvis en bröstförstoring och samtidigt kämpa för en mer jämlik värld och ett bättre samhälle. Så länge en bröstförstoring sker för sin egen skull och inte för att någon annan - läs en man - vill det så tycker jag att det är ett berättigat ingrepp att göra.

Jag vet hur mycket ett komplex kan hämma

Det som jag tycker är talande är att det krävs mod för att strunta i allt och ställa sig utanför normer och krav som finns i vårt patriarkala samhälle. Och: ett komplex kan skapa en väldig osäkerhet kring sig själv, sin egen förmåga och vara hämmande för den egna utvecklingen. Jag menar att dessa två saker hör ihop.

Genomför en tjej som har olika stora bröst en bröstförstoring i Stockholm så kommer hon att må bättre av detta; det livslånga komplex hon haft över bröstens olika form och storlek försvinner och hon kan - tack vare det släppta oket - också börja ta för sig och kräva det hon har rätt till. Där har vi själva grundbulten i min egen ståndpunkt: jag tror inte att ett komplex försvinner bara för att man väljer att klä sig annorlunda eller för att man slutar att bry sig. Däremot kan ett ingrepp som en bröstförstoring bidra till en stor förändring.

Nyckeln ligger i att se till sig själv. Mår man bättre av att klä sig på ett sätt så ska man göra det - mår man sämre av någon typ av kroppslig “defekt” så finns det en möjlighet att göra någonting åt detta problem och därmed också må bättre. Jag menar inte att vi ska förvandlas till mjäkiga små pinuppor som lyder minsta lilla vink från männen. Vi ska inte bli Betty Boop-kopior. Det är våra kroppar och det är VI som bestämmer över dessa. En bröstförstoring är helt okej, så länge du kan komma över någonting som plågat dig och som kan göra sig till en bättre person.

Som sagt: det är en komplex fråga och jag är beredd på mothugg. En diskussion är alltid uppfriskande så hör gärna av er med era synpunkter.

Här kan den som vill läsa mer om hur en bröstförstoring egentligen går till.

8 Sep 2018

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.