Då kan du behöva en retorik kurs

Tycker du att män tar för mycket plats? Att männen tar platsen på bekostnad av kvinnornas utrymme. Det är ju så. Fortfarande år 2018, snart 2019 är det männen som får mest utrymme både i medierna, på våra arbetsplatser, de syns mest, hörs mest, blir mest efterfrågade och får säga mer sina åsikter och så vidare. Så hur ska vi kvinnor göra för att ta mer plats? Synas mer i medierna, bli mer efterfrågade och låta andra veta våra åsikter? Det enda man kan säga generellt är att vi kvinnor måste få mer självförtroende i att höras mer, synas mer och att det är en naturlig del av livet. Vi ska inte intala oss att "lilla jag", ska inte ta plats. "Lilla jag" ska inte ta utrymme av andra människor och så vidare som vi gärna tänker om oss själva, och låter andra säga till oss om.

Det är vad en retorik kurs gör

För att vi kvinnor ska kunna synas mer och höras mer, är det viktigt att vi vågar ta plats. Vi behöver bli bättre på att våga höra våra egna röster. Inte vara rädda för att någon ska slå ner på oss. Vara modiga att tala inför publik. Har du någon gång vågat hålla tal? Varför inte? Har du någon gång vågat dra ett informationsmöte inför andra? Varför inte? Om du inte har gjort det, men känner att du skulle vilja, är det bland det bästa som du kan göra, är att gå en retorik kurs där du tränar dig i att tala inför publik. Du tränar dig inför att formulera dig så att det tydligt och klart framkommer vad du vill. Du tränar upp din argumentationsteknik. Du tränar på hur du lägger upp det som du säger så att det blir intressant och får människor att lyssna till dig.

Mycket ligger i hur vi använder rösten

Visste du att mer än hälften av allt det som vi gör när vi talar inför andra, handlar om hur vi använder rösten. Att vi vågar höja rösten, tala klart och tydligt inför andra människor. Att vi står rakryggade, använder magstödet, tittar folk i ögonen och tar in alla som sitter där och tittar på en. Det är lite grann som när skådespelare uppträder. Om en skådespelare ska få sin publik att lyssna, måste den personen ta in sin publik, våga höras, våga ta plats och får alla att lyssna.

27 Dec 2018

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.