Du kör ju som en kärring

I vår familj så körde nästan alltid pappa bilen då jag var ung. Vi åkte runt halva Sverige då mamma och pappa hade en förkärlek för att campa. Mysigt, så klart – men även påfrestande. 2+1-vägar, plötsliga omkörningar, svordomar, stress, långtradare, rastplatser, bråk mellan mamma och pappa om körningen. Pappa är en bra bilförare – så länge han inte är stressad. Det gäller väl alla och är inte exkluderat för honom.

Men, jag skulle dock ändå vilja hävda att han och hans typer är sämre bilförare än vad vi kvinnor är. Som rubriken sa – du kör ju som en kärring – och det är ingen förolämpning; det är en ren komplimang. Det jag vill minnas var nämligen att det kändes säkrare med mamma bakom ratten. Hon körde kontrollerat, hon tog inga onödiga risker, hon stressade aldrig upp sig, hon höll inte på sin rätt och hon visade hänsyn till sina medtrafikanter.

Där pappa möttes av ett långfinger från en omkörande bilist så fick mamma en uppskattande blinkning då den passerat; av den enkla anledningen att hon visade hänsyn och underlättade för denne.

Män inblandade i fler trafikolyckor

Jag har anmält mig till en intensivkurs i Stockholm (http://www.intensivkursstockholm.com) och det är där jag fått tid att reflektera över denna fråga. Min trafiklärare säger att jag är en stabil bilförare som kan svälja mina impulser. Han sa att detta var vanligare hos kvinnor än hos män i min ålder. Speciellt vid en intensivkurs så verkar många män vara extra testosteronstinna och ha svårt att kontrollera sig; trafikläraren sa att han egentligen borde kräva risktillägg för varje gång en ung man klev innanför dörren och ville genomföra en intensivkurs.

En tydlig markör, enligt mig, var följande: då jag anmälde mig till min intensivkurs så fick jag nästan direkt sätta mig bakom ratten. En kille däremot – han fick börja med att läsa statistik över trafikolyckor i Sverige och vilka som löper en extra stor risk att krocka, skada sig eller till och med dö. Trafikläraren sa att detta upplägg faktiskt fungerade och fick unga män att tänka till innan de lättar på gasen.

För: det är inte gamla gubbar eller äldre tanter som ligger bakom flest olyckor. Det är unga män som saknar impulskontroll, som vill hävda sig, som har en övertro på sig själv och som saknar en förmåga att genomföra en riskbedömning.

Ska män få genomföra en intensivkurs?

Detta fick mig att tänka på en sak. Hur vore det om en intensivkurs i Stockholm enbart erbjuds till kvinnor? Tänk på saken. En intensivkurs är en komprimerad utbildning där man snabbt ska kunna lära sig köra bil, klara teorin och kunna hantera alla våra svenska trafikregler. Min intensivkurs i Stockholm kommer – om Gud vill – vara över på fjorton dagar.

Min stora brist är att jag aldrig tidigare kört bil. En ung killes stora brist däremot – den ligger i det mentala och i hans oförmåga att inse att han färdas i ett potentiellt mordvapen. Därför borde unga män istället få fokusera enbart på att lära sig att hantera sina impulser snarare än att växla, gasa och blinka på ett korrekt sätt i en rondell. Det lär man sig inte på två veckor. Kanske ska man höja åldern för män då det kommer till att ta körkort? Vad sägs om 18 år för kvinnor och 20 för män? Det borde ta udden av den värsta testosterontoppen.

2 Nov 2018

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.