En ledarskapsutbildning gör skillnad

Hur många usla chefer har man inte haft genom åren? Jag har arbetat i några år nu och jag har haft flertalet olika jobb. Gemensamt mellan alla dessa är att cheferna, i många fall, varit rent katastrofala. De skriker, de klarar inte press och stress, de skyller ifrån sig, de tar inte ansvar och de ställer anställda mot varandra enbart för att de inte vågar stiga in och lösa konflikter. Alla föds inte till ledare och alla har definitivt inte rätt förutsättningar för att bli en sådan.

Däremot så tror jag att de flesta kan bli bättre. Hur ska man kunna vara en bra ledare om man inte får verktygen som formar en till en sådan? Jag upplever att många av de chefer jag haft direkt har kastats in i hetluften och fått för mycket ansvar utan att riktigt kunna hantera detta. Man erbjuds en bättre lön och man förvänta också kunna leva upp till denna. Detta utan att veta hur man leder, hur man får folk att arbeta för företaget och inte mot detsamma. Det krävs träning, det krävs erfarenhet och det krävs utbildning för att bli en bra ledare.

Ledarutveckling borde vara obligatorisk för chefer - och blivande sådana - att delta i. Jag har positiva erfarenheter av en ledarskapsutbildning och här kan jag direkt säga att det inte handlar om att jag själv deltagit vid en sådan. Det handlar faktiskt om en av de absolut sämsta chefer jag haft.

Affärsklädd kvinna som står med armarna i kors

Så skulle en bra chef kunna se ut!

Min chef deltog vid en ledarskapsutbildning

Chefen i fråga - jag ska inte säga något namn eller företag - var en riktig plåga. En kille som just avancerat från, så att säga, golvet och som genast började särskilja sig från mängden. Den ena dagen var han en av oss och nästa dag dök han upp i kostym och började tala med en helt annan vokabulär - de få gånger han bemödade sig med att prata med oss. Han skrek mer än vad han talade.

Varje misstag bokfördes på en tavla och vid våra veckogenomgångar så tvingades man som anställd fram till tavlan i fråga och fick förklara vad som hänt. Hela tiden med honom sittande bredvid, högljutt suckande och frustande. Det var outhärdligt och han fick snabbt hela gruppen mot sig. Läget var prekärt. Ingen ville jobba, ingen var beredd att rycka in vid sjukdomar, ingen kände någon som helst lojalitet och många valde att söka sig till andra jobb. Vår avdelning var ett skämt och en gick från lönsamhet till minussiffror på ett halvår.

Tydligen så insåg ledningen att man begått ett misstag. De agerade dock på ett ganska sällsynt sätt. Normalt så ska huvuden rulla och normalt sett så hade denne undermålige chef fått stå på schavotten. Men, här valde man en annan väg. Man skickade honom på en ledarskapsutbildning. Vid flera tillfällen var han iväg på denna ledarskapsutbildning och efter varje gång så kom han till jobbet med en liten förändring.

En ledarskapsutbildning skapade en drömchef

Då han slutligen tog examen - om man nu vill använda det uttrycket - så var det som natt och dag. Borta var alla manér, borta var all attityd och han var plötsligt mänsklig igen. Hans ledarskap blev både informativt, rakt och personligt.

Han började samtala, han började ge tydliga direktiv och han tog sig tid för var och en av oss. Det gjorde sådan skillnad! Det här började också synas. Steg för steg så fann alla glädje igen och allt eftersom så såg man att de röda siffrorna började förvandlas till gröna sådana. Vid årets slut så var vi den mest lönsamma avdelningen på hela företaget.

Chefen i fråga? Han försvann vidare uppåt i företaget och jag har faktiskt googlat hans namn i samband med den här texten. Tydligen är han vice VD, och det handlar inte om något litet företag heller. Där ser man vad en ledarskapsutbildning kan göra. Det krävs lite formning för att en lerklump ska förvandlas till en vas.

9 Jan 2020

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.