Fördelar med tujor

Har du en trädgård eller egen tomt så har du säkerligen också ett visst problem med insyn. Oavsett hur pass fina grannar du har så kommer du att vilja göra en skillnad mellan ditt och mitt: du vill att dina grannar ska hållas på en armlängds avstånd och du vill göra detta på ett elegant sätt. Att bygga ett plank eller en mur är inget alternativ, men däremot kan en häck med tujor vara en perfekt lösning.

Tujor är en växt med ursprung i Nordamerika och där den genom tiderna fyllt en viktig funktion både som byggmaterial och, faktiskt, som medicin och då mot sjukdomen skörbjugg. De kolonisatörer som befolkade denna världsdel insåg att barren från tujor gav viktiga vitaminer och näringsämnen som den annars så upprepade intaget av mat inte gav. Därför kallas också tujor för livets träd - något som även kan översättas till vår tid och vår svenska trädgård. Detta då tujor ger liv och rörelse åt den plats de planteras på. Fördelarna med tujor är många och här tänkte vi rada upp några av dessa:

  • De smälter in bra i omgivningen. Trots att tujor inte växer fritt i Sverige så passar de in i vår naturliga flora. De påminner om våra vanliga barrträd och då i synnerhet enar. Tujor tar inte över showen och blir ingen udda fågel på tomten.
  • De är lättskötta. Tujor kräver inget större underhåll. Vattna vid hetta och beskär någon gång per år. Det räcker för att de ska hålla sig snygga och fräscha. Vintern? Tujor klarar kyla galant!
  • Perfekt för en häck. Tujor växer tätt och skyddar således perfekt för insyn och de väder utan att bli alltför stora sett till bredden. Väljer du Tuja Brabant så får du en växt som håller sig till en normal bredd och form i förhållande till den växt som står bredvid. Tuja Smaragd däremot är en lite lyxigare variant som passar bäst som fristående, men som även den kan användas vid anläggning av häckar.
9 Aug 2022

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.