Frånskilda kvinnor riskerar sämre ekonomi
Det är alltid sorgligt när ett förhållande som började som en kärlekssaga, slutar i en skilsmässa. Det finns skilsmässor, där två som tidigare var kära, ända kan fortsätta som vänner trots att de inte längre vill vara sambor, eller gifta med varandra längre. Sedan finns det förhållanden där man absolut inte kommer överens om hur man ska göra med de tillgångar man har haft gemensamt. Inte heller hur man gör med gemensamma barn, och det gör det hela mycket sorgligare än vad det skulle behöva vara.
Är man förälder till barn, fortsätter man ju vara det även om man inte längre bor ihop eller är gifta. Det är ju viktigt att kunna fortsätta samarbeta med varandra om man har barn. Man kan ju inte överge barnet bara för att man inte längre vill vara gifta. Är man då oense om det man ska dela, är det bästa i situationen att så snart som möjligt rådgöra med en jurist.
Viktigt veta vid bodelning
Många känner inte till vad som gäller när det kommer till bodelning efter en skilsmässa. Har man varit enbart sambor, har man endast rätt till hälften av det man har handlat in för det gemensamma boendet. Kan man bevisa det, har man till exempel laglig rätt till halva bostaden. Det är svårare med övriga fastigheter eller kapitalvaror som bilar eller båtar. Ibland kan det till och med finnas fastigheter som den ena har undanhållit den andra, och hur delar man på sådant? Har föräldrarna varit gifta, har man automatisk giftorätt till hälften av ägodelarna oberoende vem som har betalat för det gemensamma hushållet och fastigheterna. Så även om du har undanhållit en fastighet för den andra parten kan du bli skyldig att dela den med den andra.
Många kvinnor har svårt bevisa ägorätten
Detta är en springande punkt, då många kvinnor som skiljer sig kan bli ekonomiskt barskrapade. Ofta hävdar männen att det är de som har betalat för bostaden, eller fastigheterna, medan kvinnorna har betalat för det gemensamma hushållet; mat, kläder, inredning och andra utgifter. Har man då som kvinna inte orken, eller möjligheten att hävda sin rätt, kan man blir ekonomiskt sårbar när man skiljer sig. Och så kan vi ju inte ha det.
När man är kär, är det lätt att bortse från den verklighet som många frånskilda kvinnor upplever; att de inte får det som de har rätt till vid en skilsmässa. Många män kan ta hämnd på kvinnorna genom att se till att de inte får ett öre när de skiljer sig från dem. Dessutom har många män tjänat bättre än kvinnorna och har större möjligheter vid en skilsmässa. Kvinnorna har ofta varit hemma med barnen och även om de har bidragit till hemmet och hushållet, räknas sällan deras bidrag, om det inte kan räknas i pengar och egendomar.
Anlita jurist till bodelningen
I de fallen är det viktigt att kvinnorna anlitar en jurist så att de får rätt till det som de har laglig rätt till. Egentligen skulle man vilja uppmana alla kvinnor att se till att bli gifta med den som är pappa till barnen, om man nu har barn. Helt felaktigt tror många att det är lättare att skilja sig om man bara har varit sambopar, men det är precis tvärtom; det är lättare att skilja sig om man har varit gift. Läs mer om bodelningar här: https://www.svenskbodelning.se.
Andra inlägg
- Vanliga orsaker bakom fastighetstvister
- Kamerabevakning för bostadsrättsförening ger ökad trygghet
- Köksrenovering i Stockholm – tips för att lyckas
- Ord från en golvläggare i Stockholm: “Ditt golv säger mer än du tror”
- Linjemålning – konst och praktik i förening
- Arkitektkontor i Stockholm och deras roll i stadens utveckling
- Lyft din bostad med homestyling i Stockholm
- Allt du behöver veta om fönsterrenovering i Stockholm
- Elsäkerhet i hemmet – en investering för framtiden
- Uppställningsplats för husbilar i Stockholm