Funderar du på att bli arkitekt?

Funderar du på vad du ska bli när du blir stor? Som kvinna, ska man inte låta sig begränsas av några yrken, som andra kanske tycker inte passar för en kvinna. Vill man bli byggare så ska man bli det även om man är tjej. Om du vill bli arkitekt, är det många kvinnor som redan är arkitekter, och hittills har vi inte sett att det har varit svårare för kvinnor att lyckas med arbetet som arkitekt.

Kvinnor är ju minst lika kreativ och uppfinningsrika som män. Därför kan även kvinnor utbilda sig till och arbeta som arkitekter. Så om du funderar på om du som kvinna kan arbeta som arkitekt, är svaret att det kan man visst! Det finns inga problem med det, tvärtom. Det är alldeles möjligt att bli arkitekt om man drömmer om att bli det.

Bra ha ledareganskaper som arkitekt

Det kan vara en fördel om man har ledaregenskaper, som arkitekt. Under byggets gång ska man leda bygget. Det är arkitekten som har tänkt ut alla praktiska saker som man bör tänka ut när man ritar hus. Det är till dig som byggarna sedan kommer att komma för olika saker som ska lösas. Det är inte alltid så att arkitekten leder bygget av hela huset, men som arkitekt kan man behöva ge konsultation till dem som ska bygga huset som man har ritat.

Arbeta som arkitekt mycket kreativt

Som arkitekt är det sedan viktigt att man är kreativ och kan arbeta kreativt. Som arkitekt gäller det att lyssna till de behov som kunden kan ha och presentera lösningar som ska finnas i huset och som ska vara tillgängliga för kunden. Ibland får man uppdrag som inte handlar om att rita ett helt nytt hus, ibland vill kunderna bara ha en bra ritning på en renovering. Då ställs förmågan att på prov att hitta lösningar i den konstruktion som redan finns.

Positivt med kvinnliga och manliga arkitekter

Det är positivt om det blir många kvinnliga arkitekter. Kvinnor tänker annorlunda än män och kan bidra med sitt kunnande när det kommer till husritningar. De kan ge helt annorlunda lösningar på renoveringar, ritningar och materialval. Det har redan dominerats så mycket av manliga arkitekter, så det är verkligen dags för kvinnliga arkitekter tar plats på marknaden. Ett område som domineras av kvinnliga arkitekter är inredare. Så det kanske är dags för fler manliga inredare och fler kvinnliga husritare? Läs mer om arkitekter på: arkitektbyrå.nu

25 Dec 2019

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.