Hantverksföretag behöver bli bättre på att locka kvinnor

Hantverkaryrken kämpar fortfarande med att könsfördelningen är väldigt sned. Kolla runt på nätet på lite olika hantverkarfirmor som exempelvis golvslipare, snickare och VVS-firmor så kan du enkelt se själv - killar och idel killar. Gå ut och käka lunch så märker du snabbt vilka det är som kommer i målarbyxor eller byggaroutfit.

Man blir givetvis förvånad och glad när man anlitar någon för en hantverkstjänst och det dyker upp en tjej. Det är rätt fånigt att det FORTFARANDE är på det viset. Hur kommer det sig att det är så få tjejer som väljer dessa yrken, särskilt som de är rätt så bra betalda och väldigt efterfrågade på arbetsmarknaden?

Varför blir så få kvinnor hantverkare?

Ett rakt svar på varför det ännu är så få kvinnor som väljer att bli hantverkare finns egentligen inte. Det handlar ju definitivt inte om kompetens och i de flesta fall heller inte om kroppsstyrka. De flesta hantverksyrken idag kräver inte att man är överdrivet stark eller lång, och kvinnor och män kommer ju, som bekant, i olika storlek och form.

En vild gissning är att det handlar om djupt rotade föreställningar kring hur en hantverkare ska vara och se ut och att det blir en viss jargong på den typen av företag. Kommer man in som ensam tjej kanske man känner att man inte passar in.

Byggbranschen har blivit bättre

Tar man en titt på byggbranschen så har det ändå blivit bättre. Det finns många härliga exempel på tjejer som har valt att bli snickare och gärna delar med sig av vad de gör via sociala medier och sina egna bloggar. Fler såna exempel behövs och fler tjejer som syns överlag ute i hantverksyrkena som kan visa andra att det faktiskt går att jobba med sånt även som tjej.

På besök hos en hantverkare i Sollentuna så blev det snabbt tydligt att det går framåt i den förorten. Den lokala gymnasieskolan är duktig på att locka till sig även tjejer till byggprogrammet och ett flertal av de som jobbade i just det här projektet var tjejer. Så kul att se! Man kan bara hoppas på fler exempel av den typen.

Vad tror ni? Vad är det som behövs för att få in fler tjejer, transpersoner och andra i hantverksyrken?

17 Sep 2019

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.