Hemstädning i Stockholm är alldeles för billigt

På senare år har det blivit vanligt bland allt fler familjer, framför allt i Stockholm, att anlita städhjälp. Något som tidigare mest setts som en överklassgrej har plötsligt blivit stort i medelklassen. Många har svårt att hinna med vardagen, och då är städning något man gärna slipper genom att betala en slant för det. Sedan hemstädning inkluderades i RUT-avdraget har det också blivit betydligt billigare att anlita städning, och numera har man i Stockholm vant sig vid att man kan få sin lägenhet städad för bara ett par tusen kronor, vilket så klart är långt mindre än vad till exempel en hantverkare som en elektriker eller snickare kostar att anlita.

Egentligen är det väl inget konstigt med att man vill ta hjälp med städningen, och jag tycker absolut inte att det skulle vara något moraliskt fel med att ta hjälp med städning. För mig är det en service som erbjuds i hemmet på samma sätt som när man tar hjälp av en målare eller en golvläggare. Men det som stör mig är att priserna är så fruktansvärt låga i städbranschen. Det är så typiskt att så fort ett yrke ses som ”kvinnogöra” så är det i folks ögon värt betydligt mindre än när en man utför det.

Vad är du villig att betala för städning i Stockholm?

Städare tjänar alldeles för lite pengar. Och de låga priserna har även en annan dyster baksida. Städbranschen är full av exempel på oseriösa aktörer som lurar sina anställda och undanhåller skatt och gör sig skyldiga till andra brott. En del personer som driver städfirmor låtsas på pappret ge sina anställda en bra lön, men kräver sedan tillbaka den svart mot att kvinnorna (ja, det är nästan alltid kvinnor) ska få behålla jobbet. Det här rör sig inte om några resursstarka människor ur medelklassen som vet sina rättigheter, utan ofta om nyanlända som desperat försöker skapa sig en framtid i Sverige och hamnar i klorna på skrupelfria arbetsgivare.

Problemet är inte bara att dessa företag finns, utan att den köpstarka medelklassen sponsrar detta utnyttjande av arbetskraft, genom att ständigt pressa gränserna för vad man är villig att betala. Om alla hela tiden endast vill betala det billigaste priset gör ju det att oseriösa aktörer släpps fram och tar jobben, och de som satsar på schyssta villkor för sina anställda får svårt att locka kunder.

Hisnande orättvisor

Samtidigt lägger samma människor ner tiotusentals kronor på att få sitt golv slipat, eller, mitt värsta exempel, att låta styla lägenheten i samband med en försäljning. Här blir skillnaderna hisnande tydliga. En städfirma som tar 3000 kronor för att grundligt rengöra lägenheten in i minsta detalj ses som dyra, medan man i nästa sekund gladeligen betalar en ”inredningsdesigner” 25 000 kronor för att placera ut några kuddar och byta ut tavlorna inför fotograferingen. Det är så galet att man tappar orden.

Vi måste göra aktiva val om vi vill undvika att utsatta människor, framför allt kvinnor, utnyttjas i Stockholm idag. Det duger inte att hela tiden kräva att städning ska vara superbillig. Vi måste aktivt leta upp de seriösa städfirmorna i Stockholm och välja dem som erbjuder bra arbetsvillkor och skäliga löner. Städning är ett hantverk, och det är ett tungt jobb. De som utför det är värda vår respekt och ska ges chansen att förtjäna sitt uppehälle utan att bli utslitna och utfattiga. Som det ser ut idag är de välbeställda stockholmarna som vägrar betala ordentligt för städning skyldiga till att kvinnor utnyttjas av oseriösa aktörer.

3 Jun 2019

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.