Hur är det att jobba i ett mansdominerat yrke?

Det finns några yrken som är mer mansdominerade än andra. Det är inte bara yrken som brandmän, poliser eller andra utryckningspersonal. Yrken som hantverkare, svetsare och målare är även de rätt så mansdominerade. Medan yrken som sjuksköterska, lärare och kökspersonal är typiska kvinnordominerade yrken. Inget nytt med det, och i åratal har yrkeslärosätena försökt förmå kvinnor att söka sig till de mansdominerade yrkena, men har man hört att man verkligen har försökt få in män i kvinnodominerade yrken? Skulle inte tro det.

Inte så dumt att jobba med män

Så hur är det att jobba inom ett mansdominerat yrke? Inte så dumt om du frågar mig. Själv kan jag har svårt för vissa kvinnor och relationer mellan vissa kvinnor. Hur många gånger har man inte känt av en konkurrens från sin egen syster? Eller mellan två bästisar, som hela tiden jämför sig med varandra? Är det inte så att två kvinnor emellan hela tiden tävlar med varandra? Bakom den där ytan av systerskap och bästisar, finns det en avundsjuka som bara hålls tillbaka när man någon gång vinner i kampen mellan vem av oss som lyckas bäst – för tillfället. För tävlingen fortsätter i princip hela livet. Låt oss ta det från början.

Tävling mellan kvinnor från början till slut

Det börjar ju redan i förskolan. Vi tävlar om vem som är bästis med vem. Vem har den sötaste kompisen som sin bästis. Det tisslas och tasslas om varandra och blir man den tredje flickan och utanför, gäller det kvickt som attan att hitta någon annan som man kan vara bästis med. Och hittar man sin bästis, blir det sedan en tävling under ytan av bästisskap; vilken kille blir kär i mig? Vem blir ihop med mig? När gifter vi oss? När får vi barn? Vems barn är mest intelligent, kunnig, duktigast, bäst? Vems barn lyckas bäst? Kommer in på bästa skolan? Gifter sig? Får barn, och tror man inte att man som pensionär, sitter där och jämför, sina barnbarn med varandra? Jo.

Gör män så här? Skulle inte tro det. Kanske jämför de musklerna och p*en med varandra och sedan när man sedan har rett ut den saken gör man annat tillsammans. Så när man sedan ska jobba tillsammans, då är det en laganda som gäller. Inte jag som jämför mig med någon annan. Tvärtom. När vi arbetar tillsammans, som till exempel målare i Göteborg, då jobbar vi tillsammans. Då lyckas vi tillsammans och som ett enda lag, lyckas vi tillsammans.

17 Apr 2019

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.