Kan man vara feminist och skönhetsoperera sig?

Skönhetshets, träningsmani och extremt höga krav på att se bra ut. Så ser det ut för många svenskar idag, särskilt de som lever i storstäder. För att du ska passa in i din vänkrets och vara attraktiv för arbetsgivare måste du uppfylla vissa krav. Att alla är bra som de är känns plötsligt som en urtvättad floskel som ingen längre tror på.

Samtidigt har det uppstått en motrörelse med bloggare som Lady Dahmer med flera som ställer sig kritiska till denna utveckling och fullkomligen skiter i hur man “ska vara”. Det är givetvis positivt, men når nog inte ut till de stora massorna.

Och hur ska man tänka om man identifierar sig som feminist, men ändå funderar på att genomföra någon form av skönhetsoperation? Kan man vara feminist och samtidigt vilja förstora brösten eller lyfta ögonbrynen?

Somliga skulle säkert säga nej. Att det inte är OK att hoppa på tåget av självförbättrare som inte vet när det är dags att säga stopp. Andra anser att det är upp till var och en vad man vill göra och inte. Att sminka sig är för de flesta godkänt, så varför inte skönhetsoperationer?

Vissa går ännu längre och gör skönhetsoperationerna till en feministisk handling. Så länge personen som opererar sig gör det för att hen vill se ut på ett visst sätt utifrån sin egen smak och inte för att det “förväntas” av andra så bör det ju vara OK kan man tycka.

Skönhetsoperationer het debatt

Hur som helst så är det här ett ämne som ofta ger upphov till heta debatter. Det handlar ju även om vilka signaler man sänder ut till omvärlden. Särskilt provokativt blir det när bloggare som främst lever på sitt utseende och en fejkad låtsastillvaro av eviga resor, fester och produktprover går ut och kallar sig feminister. De driver själva på skönhetshetsen men säger sig stå för det egna fria valet och för att kvinnor ska få göra som de själva känner för.

Här kan man förstå att det blir svårt för yngre att veta vad de ska tycka. Det är svårt nog som det är att växa upp idag med det höga tempo som genomsyrar samhället. Det finns lite utrymme för eftertanke och hur många sätter sig verkligen ner och pratar med sina vänner eller en grupp i skolan kring det här?

Det är så lätt att dras med i världen av perfekt stylade Instagram-liv och tro att de återspeglar verkligheten.

7 Jul 2017

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.