Kvinnlig frack önskas

Var det någon mer än jag som lyckades kolla in förra kulturministern Lena Adelsohn-Liljerot när hon var bjuden ett år på Nobelfesten? Dagen till ära hade hon en svart ”frack-klänning” som jag tycket var ett lyckat koncept. Frack-klänningen hade en svart kavaj, en vid, svart kjol ochj vit blus under den svarta kvajen. Kavajen hade en skärning som påminde om frackens eleganta skärning. Och det är något som jag skulle vilja ha. Men inte en klänning, snarare en frack, som passar oss kvinnor; byxor och kavaj som ser ut som den manliga fracken, men med lite mer kvinnliga former. Mer eleganta byxor, och så en skjorta som man kan ha uppknäppt istället för en fluga som knäpps om halsen på ett osexigt sätt.

Det borde finnas frackar för kvinnor

 Jag önskar mig helt enkelt en frack för en kvinna. Jag önskar att någon som kan sånt där, skulle vilja rita en frack som passar en massa vackra kvinnor. Fracken är nämligen ett så bra plagg. Det är nämligen bara att ta fram när som helst som man ska gå på fest. Den förändras inte. Den utsätts inte för några modenycker. Den bara är som den är, år efter år. Det är just det som är så bra med fracken. Har man en, så blir det inte omodern. Den är aldrig fel. Har man på sig en sådan, då vet man att man alltid är rätt klädd, såvida det är ett sådant tillfälle vill säga. Det är väl tillfällen som bröllop, disputationer, promoveringar… och så är det väl Nobelfesten.

Det är så bra för männen, som har möjligheten att kunna välja mellan kostymer, frack eller en smoking. Då vet de att de är är rätt klädda. För tjejer är det ju aldrig så. Även om det är en bal, vet de aldrig om de ska ha en lång klänning, eller om den ska vara kort. Ska de vara klädda till tänderna, eller ska de komma i jeans? Inte ens på balerna vet de ju hur de ska vara klädda.

En frack-klänning ger en inga bekymmer

Jag önskar att det var givet vad man ska ha på sig när det kommer till fest, bröllop, doktoreringar, promoveringar och Nobelfester. För män finns fortfarande kostymer, frackar och smoking. Det allra snyggaste är ändå när de bryr sig om att köpa skräddarsydda kostymer och kavajer. Man kan ju även köpa en skräddarsydd frack. Nu väntar vi bara på den kvinnliga motsvarigheten till frack. Jag skulle beställa en frack med både byxor och kjol, och då både en kort och en lång kjol med en ursnygg vit skjorta, som man kan ha uppknäppt hur mycket man vill.

Eftersom det är ganska få gånger som man använder frack, kostym eller smoking kan man ju hyra sådana. Då borde man ju kunna hyra den kvinnliga fracken eller kostymen med. Det är bara upp till de som syr att både rita och sy upp en hel uppsättning med frackar, kostymer och smoking för kvinnor. Jag väntar. Och helst ska den uthyrningsfirman finnas i Stockholm – nämnde jag det?

20 Apr 2018

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.