Mäns åldrande blir attraktivt

Gör vi skillnad på åldrande beroende på vilket kön det handlar om? Svaret är, enligt mig, ett rungande ja. Manliga åkommor ses på med väldigt blida ögon. De behandlas på samma sätt som ett vackert golv; rynkor, hängande skinn, dubbelhakor och ett hårfäste i full reträtt beskrivs som årsringar och en del av den patina som man vill komma åt. En hängmage blir charmig och det finns definitivt inga krav på att en man ska lösa ett gymkort för att ställa sig - i timmar - på en stepmaskin för att komma i form.

Det är väl härligt - om vi bara kunde behandla en kvinna på samma sätt och visa samma respekt för hennes åldrande.

Botox ökar bland kvinnor i Stockholm

Hur ser samhället på en kvinna och vilket fokus sätter man på hennes utseende; vilka krav och kriterier måste hon uppfylla? Vi kan säga att det handlar om en arbetsintervju till ett större bolag i Stockholm och där slutkandidaterna är en man och en kvinna i samma ålder - omkring femtio. Båda har liknande erfarenheter, men kvinnan har en bättre utbildning bakom sig och har dessutom viss vana av jobb liknande den tjänst som eftersöks.

Då dessa båda kandidater kommer till intervjun så är kvinnan vässad till tänderna, välklädd, påläst, sminkad och visar i övrigt upp sig klanderfritt. Mannen kommer iklädd en skjorta, ett par jeans, ett par bruna skor och med en kavaj nonchalant slängd över axeln. öppet mål? Ja, för mannen. Han anses nämligen som skön, erfaren, självsäker och avslappnad. Kvinnan ses som lite för gammal och uptight.

En klar orättvisa. Hur skulle det då vara om kvinnan i fråga haft samma inställning som mannen och gått dit i jeans, utan smink, utan att fixa håret och i övrigt fixa sig? Förmodligen på exakt samma sätt - men med skillnaden att företaget även skulle tycka att hon var oattraktiv.

Kvinnor tvingas anstränga sig dubbelt så hårt både för att se bra ut och för att, som i vårt exempel, utbilda sig. Att en kvinna får rynkor, dubbelhakor, lite mage, grått hår och andra mindre blessyrer blir inga årsringar eller tecken på patina: där blir det enbart tecken på att kvinnan i fråga börjar bli för gammal för att räkna med.

Att botox som metod är extremt bra motsäger inte det faktum att många kvinnor väljer den som en följd av extern påverkan. Man använder botox för att se yngre, mer attraktiv och fräschare ut - för att få bättre chans till en karriär. Sker en behandling med botox för att man själv vill det så är det en helt annan - väldigt positiv - sak

Det senare kan vi förklara genom ett skönhetsingrepp som blivit väldigt populärt och välutnyttjat i Stockholm - nämligen botox. Kvinnor i Stockholm använder botox i en högre omfattning än i resten av landet och om man jämför med männens användande av samma behandling så är det en väldigt stor skillnad. Något som styrker tesen om att kvinnor får anstränga sig mer.

Botox har väldigt många fördelar

Jag ska inte klanka ner på botox som metod för att bli av med rynkor, släta ut hyn och hjälpa vid åldrande - det är inte det jag är ute efter. Tvärtom är botox bättre än de flesta andra alternativ som finns - det ger inga ärr, det ger ingen konvalescens, det ger ett perfekt resultat, det är relativt billigt och det går snabbt att göra - och, som vanligt, så är valet fritt att göra: vill man se yngre ut så ska man också få en chans att göra det.

Jag vet att åldrande kan vara extremt jobbigt och där är botox definitivt ett bra alternativ och en utmärkt lösning. Men, det ska komma inifrån och inte vara en produkt av samhällets krav på att en kvinna alltid ska hålla sig fräsch, vältränad, vara glas och - framförallt - alltid se ung ut.

Jag läste på om botox här: https://www.botoxstockholm.biz.

22 Apr 2018

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.