Metoo kommer bana vägen för våra döttrar

Det är ganska märkliga tider vi lever i. Metoo-rörelsen har väckt många, både kvinnor och män. När man väl har lyft på locket och ställt frågan om sexuella övergrepp visar det sig att ALLA tjejer, och även en hel del killar har varit utsatta. Det är ganska hemskt. Alla som har varit sexuellt aktiva har någon gång alltså, råkat ut för män och killar, som tycker att de har rätt att ta vad de vill ha. Som inte har lyssnat på om tjejen vill det samma som de.

Tjejer och kvinnor har vågat berätta

Trösten i det hela är att tjejer har vågat lyfta på locket. De har vågat berätta. Och för en gångs skull har berättelserna varit det viktiga, inte vad offret hade för kläder på sig, vad hon gjorde, om hon var full eller inte. För en gångs skull har man lyssnat utan att ifrågasätta. Nu är det äntligen fritt fram för att kvinnor ska få samma förutsättningar som män och det inom så gott som samtliga områden. Det är lovande för alla unga tjejer och kvinnor som är ambitiösa, som vill leva utan risken för övergrepp. Det är fritt fram att inte bara tyst acceptera att män har fler rättigheter än kvinnor – bara för att de är män och killar.

Hoppingivande för ambitiösa tjejer och kvinnor

För egen del känns det hoppfullt, för min dotter som är ambitiös och vill utbilda sig till tandläkare. Både läkar- och tandläkaryrket är rätt så mansdominerat och har varit det i många år. Nu kanske vi får se en framtid med hälften läkare och hälften tandläkare av kvinnligt kön. Att utbilda sig till tandläkare är en rätt så lång utbildning. Det är modigt att våga sig på en kvalificerad utbildning, men alla ska göra så gott de kan för att förverkliga sina drömmar. Unga kvinnor, såväl som män.

Vi behöver fler läkare och tandläkare

Framtiden tillhör alla som kan tänka sig att arbeta inom vård och omsorg. Vi saknar både läkare och tandläkare. Vi får bara hoppas att de som idag arbetar som det, inte tröttnar eftersom det är ett slitsamt arbete och inte alla gånger så tacksamt. Och de som idag arbetar med det går ofta på knäna på grund av en stor personalbrist. Så alla som vill bli läkare – eller tandläkare, ska ha en stor eloge och allt vårt stöd så att de vågar ta steget. Det handlar ju om fem, sex år av dedikerade studier. Läs mer på denna site om du vill läsa om tandläkare.

13 Feb 2018

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.