Nya ögonbryn med 3D-tatuering

Den utseendefixering som finns i samhället i stort, och i Stockholm i synnerhet, påverkar så klart både män och kvinnor, men jag skulle nog vilja påstå att de ansträngningar vi kvinnor genomgår för att leva upp till skönhetsidealen är ganska mycket mer genomgripande. Det är mer jobb för oss tjejer, helt enkelt. Det är så klart till stor del vårt eget ”fel”, även om det skulle vara skönt att helt skylla det på att vi lever i ett patriarkat. Det är härligt att känna sig fin och ser vi andra tjejer som gjort någonting lyckat med sitt utseende vill vi gärna göra likadant.

Vi bantar, tränar, konsumerar smink och andra skönhetsprodukter, lägger ner hiskeliga summor på kläder och gör allt vi kan för att passa in i rådande skönhetsideal. Det är ingen bimbogrej, de flesta kvinnor lever så, även vi som kallar oss feminister. Det problem majoriteten av oss människor, män som kvinnor, har är dock att vi inte är födda med en fotomodells eller idrottsstjärnas utseende och kropp, och idealen de visar upp är i stor utsträckning ouppnåeliga för oss. Ibland säger även kroppen stopp.

Ögonbrynsidealen åker berg- och dalbana

Ta ögonbrynen och trenderna kring dem till exempel. Visst, det är kanske bananas att det går mode i ögonbryn, men nu är det som det är. På åttiotalet skulle de vara smala små streck som knappt syntes. Kvinnor stod med pincett framför sina badrumsspeglar och ryckte ut strå efter strå till brynen knappt syntes.

Snabbspola tio år framåt, till nittiotalet: nu ska ögonbrynen vara rejält tilltagna, buskiga och fylliga, och så där har det fortsatt fram till idag. Men för de kvinnor som ryckt bort så gott som hela ögonbrynen finns inte mycket kvar att bygga på när skönhetsoraklen påbjuder att vi ska låta dem växa igen. Det är nämligen så med ögonbryn att det inte är självklart att de växer tillbaka om man rycker ut dem. Ju äldre man blir, desto trögare blir det och till slut växer de helt enkelt inte. Det man plockar ut får man inte tillbaka. Många kvinnor har bara små sorgliga enstaka strån kvar efter sina ögonbryn och fyller i resten med smink.

Jag får väl erkänna

Inte kul. Inte minst med tanke på att ögonbrynen faktiskt fyller en praktisk funktion i ansiktet genom att hindra smuts och svett från att rinna ner i ögonen. Att ta en joggingtur utan ögonbryn är ingen höjdare. Hur jag vet det? Jag har själv noppat mina ögonbryn så att det knappt är något kvar av dem.

Visst, jag erkänner: Jag är själv, eller har i alla fall varit, ett offer för skönhetsfixeringen och har plågat mig själv medan jag försökt följa dess trender. För tio år sedan höll jag på att noppa ögonbrynen eftersom det var vad modet föreskrev och absolut, jag tog nog i mer än jag borde ha gjort. Sedan dess har jag haft konstanta problem med ögonbrynen. Det har tagit lång tid att få dem att växa ut och eftersom det sett så konstigt ut under tiden har jag noppat dem igen. Jag har i perioder också helt rakat bort dem och målat fake-ögonbryn med pensel och kajal.

Jag fixar brynen hos tatuerare

Men nu har jag bestämt mig för att tatuera in ögonbryn, med det de kallar 3D-metoden. Ok, jag vet vad ni tänker när ni hör begreppet tatuerade ögonbryn: två tjocka streck över vardera ögat som ser ut som att de är målade med tuschpenna. Men det är inte så det ser ut nuförtiden. Det de använder idag, har jag läst mig till, är en metod som heter microblading, där man skär in små små streck i ögonbrynen och fyller med färg. Varje hårstrå målas individuellt och resultatet blir superrealistiskt. Det går inte att skilja 3D-bryn från riktiga ögonbryn, om man inte känner med fingret. Och hur många går runt och känner på någon annans ögonbryn med fingrarna? Jag tänker så här: en tatuering håller i ett par år. Under den tiden ska jag inte röra de naturliga strån jag har och se om jag kan få ögonbrynen att växa tillbaka. Annars får jag väl fortsätta tatuera.

3D-tatuering i Stockholm

Här i Stockholm finns många salonger som erbjuder 3D-tatuering av ögonbryn med microblading och jag har beställt tid hos en seriös behandlare som enligt omdömena verkar ha gjort superbra jobb med tidigare kunder. Ok, det kanske är fånigt och icke-feministiskt, men det struntar jag i ärligt talat. Jag ser det som ett sätt att en gång för alla kunna strunta i mina ögonbryn och alla problem med dem, och i stället kunna ägna mig åt viktigare saker.

7 Sep 2018

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.