Så handlar du genusmedvetet

Genusmedveten shopping? Jajjemän! Det finns mycket som du kan göra för att stödja företag som jobbar för att både kvinnor och män ska ha lika möjligheter. Din plånbok är ett kraftfullt vapen i kampen mot sexism. Beter sig ett företag fel - handla någon annanstans! Så märks det snabbt i kassan hos dem så att de måste tänka om.

Här tänkte vi ta upp ett par exempel på hur du kan göra för att handla på ett mer genusmedvetet sätt. Självklart är det svårt att hålla koll på vad varje företag står för, hur de arbetar osv, men här kommer några små tips som kan hjälpa dig på vägen:

  • Fair trade ger lika möjligheter - en del av fair trade-programmens arbete går ut på att låta kvinnor och män få lika möjligheter att driva företag. Köper du produkter märkta med detta märke visar du att du tycker att det är viktigt.
  • Ekologiska märken har ofta koll - det är vanligare att företag som är måna om att produkterna är ekologiska också har koll på jämställdhet.
  • Ta en titt på reklamen - Hur marknadsförs produkterna? Om du tycker att något känns snett och sexistiskt är det bara att hoppa över och handla från någon annan. Skriv gärna ett mail till dem om du upptäcker något som inte känns rätt. Att uppmärksamma och ifrågasätta kan hjälpa till att driva förändringarna framåt.
  • Tänk könsneutralt - försök att välja saker som inte är “typiskt kvinnliga” eller “typiskt manliga” om du kan. Visst får du som tjej ha en tokrosa mobiltelefon om du vill, men vore det inte roligare om du köper en blanksvart typisk “businesstelefon” istället för att förvåna folk lite?

Kläder & leksaker åt barnen

Barnkläder och leksaker är två områden där det verkligen finns mycket som du kan göra! För några decennier sedan var det rätt vanligt med barnkläder som var könsneutrala. Både pojkar och flickor kunde bära brunt eller orange eller för all del rött eller blått. Idag får man leta ihjäl sig innan man hittar kläder som inte skriker prinsessa eller superhjälte. Det gör det svårare för föräldrar att kunna köpa en uppsättning kläder och låta gå i arv. Ta gärna en titt på ekologiska barnkläder. Där brukar det finnas ett mer neutralt urval som gör det enklare.

Och lyssna självklart på vad barnen har att säga. Vill en pojke gå till dagis i klänning ska han få göra det lika mycket som en tjej som gillar spindelmannen kan få ha en t-shirt eller dräkt med det temat. Det är mest vuxna som tycker att det ska vara på ett visst sätt. Låt barnen pröva sig fram och hitta det som passar dem som individ. Då kan det bli att barnet leker med lego ena dagen och med My Little Pony nästa - eller varför inte både ock? Hästarna måste ju ha någonstans att bo och kan hänga med superhjältarna ut på äventyr.

Leksaker där man får efterlikna de vuxna brukar gå hem i alla läger. Att steka pannkakor i leksaksköket kan både pojkar och flickor så klart!

Hoppa över sexistiska företag

Även om Sverige har hårda regler gällande sexistisk marknadsföring så finns det ibland ett och annat rötägg som slinker mellan fingrarna. Självklart är det inget fel med att en underklädesfirma visar upp sina produkter med modeller, men det kan göras på olika sätt. Det måste inte vara en kvinna i en sexig pose med trånande blick mot en man eller en man med kvinnor som klänger på honom. Och var är de könsöverskridande modellerna eller de som har annat än idealmått? Självklart måste företagen sälja, men det börjar bli tröttsamt att det alltid ska vara samma format. Om du ser ett företag som vågar gå en annan väg - stöd dem med dina pengar!

7 Jul 2017

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.