Sallad och feminism - en vinnande kombination

Idag känner jag en jättestor pepp – kvinnopepp! Det är alltid så upplyftande att träffa andra tjejer, kvinnor, damer, kärringar – kalla oss vad du vill, ni kommer inte att komma undan. Vi vill ha vår del av kakan och det nu!

Vi hade en träff och det finns inget som gläder ett feministiskt hjärta så mycket som att träffa andra inspirerande kvinnor som för kampen. Alla idéer som flödade från alla dessa underbara, otämjbara, kreativa hjärnor – jag blir varm i hjärtat av att tänka på det.

Samtyckeslag - ja tack!

Men vad var det här för träff? Jo, inspirerarat av fatta-rörelsen så hade vi ett möte om våldtäkter, sexuella övergrepp och samtyckeslag. Efter sommarens stora uppmärksamhet kring övergrepp på musikfestivaler så var det inga som helst problem att skapa intresse kring träffen – den nya generationen är ju ruggigt vassa på sociala medier också – feministiska influencers – så vi var till och med tvungna att begränsa antalet deltagare. Vi kanske ska boka Globen nästa gång. Vadå storhetsvansinne – man måste drömma stort! Eller hur, hur hade det gått om Gandhi och Martin Luther King hade nöjt sig med det lilla?

Hur som helst – det var inga problem att hitta folk som ville diskutera samtyckesproblematik – snarare tvärtom. Problemet var mera att hitta en lokal – som det brukar heta. Vi ville kunna bjuda på bra mat, för vi skulle ju sitta och prata en stund, det finns ju så mycket frustration och saker att tala ut om. Men den unga generationen har krav och äter inte vad som helst, det är mycket veganer och vegetarianer i vårt gäng. Vi vill ju vara snälla mot djuren också – för mig är det exempelvis otänkbart att äta industrikött (har ni sett hur det kan se ut på en modern grisfarm?) även om jag vid enstaka tillfällen kan äta ekologiskt kött eller vilt.

Köttnormen är fortfarande stark

Men köttnormen är stark och de flesta restauranger har dåliga vegetariska urval. Torftiga sallader och soppor eller överkokt pasta med lite trötta grönsaker – trist.

Jag och Anna jagade runt länge – men det var inte lätt att hitta en tillräckligt stor lokal som hade ett bra och varierat utbud av veganskt, vegetariskt – men kanske även en liten köttbit här och där. Och vi vill inte sitta på någon trist konferenslokal och beställa lite trött catering – vi ville ut på stan och ta plats på riktigt – vi är ju feminister!

Till sist, efter ett 20-tal samtal så hittade vi rätt. Vi bokade in mötet på en fantastisk salladsbar på St Eriksgatan i Stockholm. Där hade de ett fantastiskt utbud sallader – långt ifrån de där torftiga ursäkterna till sallader med några bitar isberg och några trötta tomater som man ofta får när man går ut. Jag käkade en suverän sallad med bulgur och avokado och en smaskig dressing – hur gott som helst. Alla andra var också jättenöjda och samtalets vågor gick jättehöga efter maten.

Vad vi pratade om? Det berättar vi senare! Mycket spännande kommer att hända oss i höst – fortsätt att hålla koll!

30 Sep 2017

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.