Skattefinansierade tandimplantat är en human gärning

Egentligen så är det vi byggt upp i Sverige helt fantastiskt. Om man jämför med andra länder så har vi en god tillväxt, vi har ett hyfsat jämställt land, vi har goda möjligheter till utbildning, bra sjukvård och goda kommunikationer. Ett föregångsland, helt klart. Det måste man också komma ihåg. Detta alltså i jämförelse med andra länder och det är också det som många politiker väljer att göra.

Man jämför, slår sig för bröstet och blir därmed också oförmögna att se brister. Det finns en fara i detta, enligt mig. Detta i att man kör fast och fastnar i gamla hjulspår. Sverige är en sol som även den har fläckar och att bara blicka mot andra länders sämre sidor skapar en självgodhet som jag har svårt att acceptera.

En av de saker jag stör mig på handlar om det som nyligen drabbade min moster. En kvinna som arbetat under hela sitt liv, men som ändå har en usel pension och som måste vända på varenda krona för att klara månaden. Det är en sak som jag stör mig på: hur kan kvinnor som min moster hamna i en sådan fälla och inga män i motsvarande ålder? Jo, förklaringen ligger i de fyra barn som hon fött och som kommit att påverka det som står skrivet i det förhatliga, orange kuvertet som årligen dimper ner i brevlådan.

Min moster har varit hemma periodvis med sina barn - hennes man (de är skilda nu) jobbade hela tiden och lever numera gott på sin pension. Det här är en hemsk situation som drabbar väldigt många kvinnor och här måste någonting hända. Har man bidragit, betalat skatt, slitit ut sin kropp under ett helt liv så ska man också - oavsett vilket arbete man haft - också kunna leva den dagen man slutar arbeta.

Min moster fick låna till tandimplantat

Min moster klarar sig nätt och jämnt. Men, varenda utgift slår extremt hårt och dyker en oförutsedd sådan upp - ja, då blir det panik. Det som hände för några månader sedan var därför oerhört tröstlöst att bevittna. Min moster har nämligen haft lite problem med sina tänder till och från och till slut så gav två stycke upp (kan man skriva så?) och lossnade.

För en vanlig person så hade detta varit irriterande, gjort ont och kanske inneburit att kostnaden för tandimplantat gjort att semestern blivit lite mer åt budgethållet. För min moster så blev kostnaden för två tandimplantat för mycket. Hon hade, helt enkelt, inte råd att betala en tandläkare i Stockholm för att operera in tandimplantat i käken. Lyckligtvis så kunde min mamma och pappa ställa upp och låna ut pengar och täcka kostnaden för dessa tandimplantat (som för övrigt ser helt fantastiska ut - vilket jobb tandläkaren gjort).

strong>Jag vet att tandimplantat är dyrare än tandproteser. Jag vet att alla inte är lämpliga kandidater för att få tandimplantat och jag vet att Försäkringskassan täcker en del av kostnaden.

Men, det är inte nog. Något som leder mig till följande: borde det inte vara dags att införa fri tandvård för alla även efter 23 års ålder? Tänder tillhör, mig veterligen, också kroppen och borde behandlas på samma sätt som alla andra kroppsdelar. Det ska inte vara en fråga för plånboken. Det handlar om att kunna leva ett normalt liv. Tandstatus och tandskick är, precis som allting annat, något som påverkas av genetik och vissa har sämre tänder som en direkt följd av sina anlag snarare än av sin livsstil. Det kan man inte påverka.

12 May 2018

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.