Solceller – modern elproduktion

Om du värnar om miljön och din egen plånbok, är det en bra idé att producera din egen el. Utnyttja dina tak eller oanvänd mark och installera solceller.

Vi måste förhindra ytterligare uppvärmning av atmosfären och undvika onödiga utsläpp av växthusgaser. Fossila bränslen ska bytas ut mot förnybara energikällor. Våra bilar ska drivas med annat än bensin och diesel. Vi ska inte använda högvärdig energi för att värma våra hus. Åtgärderna är många, men hur ska vi producera vår elektricitet?

Vi har en rad outnyttjade resurser för att producera “grön” el. Den största källan är naturligtvis solen och dess strålar även om vi brukar måla den gul istället för grön. Solen kan sägas vara universums eviga kärnkraftverk utan klyvning av men med sammanslagning av atomkärnor.

Solceller – egenproducerad el

Om du är företagare, har du förmodligen en omfattande förbrukning av elektricitet. Vi har svårt att tänka oss att staten och skattebetalare i evighet ska subventionera ditt företag om elpriserna stiger. Istället får du se om ditt eget hus och inrikta dig på att säkerställa billigast möjlig el. Ett bra sätt är att utnyttja ditt företags befintliga tak. Ett annat sätt är att installera en solcellspark på tomtmark som står utan användning.

Om du kontaktar ett företag som levererar kompletta solcellsanläggningar, får du hjälp med det mesta. Tillsammans kan ni upprätta en investeringskalkyl. Du får hjälp med eventuella byggnadstillstånd. Med en solcellspark får du vid vissa tidpunkter ut mer el än vad ditt företag förbrukar. Den elen kan säljas till företag som sysslar med elhandel.

24 Feb 2023

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.