Solcellspaket – solen är en fri tillgång

Solens strålar går att utnyttja kostnadsfritt och utan skatt. Med ett solcellspaket på ett hustak blir det möjligt att omvandla strålarna till användbar el.

Det är länge sedan vi fick veta och insåg att vårt jordklot cirkulerar runt solen och inte tvärtom. Att allt liv på jorden förutsätter solljus vet vi också. Fotosyntesen förutsätter tillgång till solenergi, koldioxid och vatten. Och visst lever vi upp när vårsolen börjar komma fram. Men att kunna använda solljus för att generera användbar elektricitet har vi länge betraktat som en utopi.

Den tekniska utvecklingen av solceller under senare tid har förvandlat utopin till en praktisk realitet. Det är numera fullt möjligt att producera el genom solcellspaket som placeras på olika tak som på villor, industrier eller ladugårdar. Och naturligtvis går det att anlägga solcellspaket på marken.

Solcellspaket – komplett anläggning

Hur fungerar en solcell? Den är uppbyggd med ett halvledarmaterial. Mellan cellens fram- och baksida uppstår spänning. Genom att montera in en elkabel tas spänningen upp som likström. Flera solceller sätts ihop till paneler och via en växelriktare omvandlas likström till växelström. Den el som produceras blir distribuerad till fastighetens olika eluttag.

En husägare behöver inte själv vara expert på solenergi. Det finns leverantörer som erbjuder solcellspaket som en komplett anläggning. Kunden får hjälp med kalkyler och de eventuella ansökningar om byggnadstillstånd som kan krävas. Leverantören installerar och tar anläggningen i drift. Och efter installation kan anläggningen vara inloggad för att leverantören ska kunna följa upp att ett solcellspaket fungerar optimalt.

6 Mar 2023

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.