Städa borde vara en karlsyssla

Vet du hur tungt det är att städa? Nu tänker vi på städning som gäller det som görs professionellt, på företag, på hotell och på allmänna platser. Man kånkar på dammsguare, och hinkar och rengöringsmedel. Det är ett mycket fysiskt arbete. Även om det finns städvagnar som kan underlätta en del av det man ska bära på, är det ett tungt arbete, som egentligen passar mycket bättre för en stark karl, än för en liten kvinna. Ändå är det bra många fler kvinnor än män, som arbetar som städare. Här tycker vi att det borde bli mer jämlikt. 

Feminism innebär en strävan för mer jämlikhet

Att vara feminist, behöver inte betyda att man är militant, lesbisk, eller annars är en negativ person på något annat sätt. Är man feminist, innebär det helt enkelt att man tycker att det ska vara möjligt för både kvinnor och män att få gå i skola och utbilda sig till det man vill. Att arbete ska betalas lika för män och kvinnor, att det ska vara lika möjligt att bli politiker, makthavare och inneha andra poster med makt, för både kvinnor och män. Många blir överraskade när man påpekar det uppenbara med att vara feminist. Det innebär varken mer eller mindre. Därför önskar vi oss en mer jämlik städbransch, vilket skulle innebära att fler män kom in i branschen. Det finns ju inga kvinnliga "gener" som gör henne mer lämpad att städa än männen.

Städbranschen en lönsam bransch

Dessutom är städningsbranschen en riktigt lukrativ bransch, och fullt möjligt för alla som vill bli entreprenörer och satsa på att starta ett eget företag som har alla chanser i världen att växa och bli något stort. Som de flesta vet är det övervägande del män som är entreprenörer, vilket bäddar för att männen borde ge sig in i städbranschen. De är ju mer risktagande som grupp, än vad kvinnor är. Så fram för fler män i städbranschen. På samma sätt tycker vi ju att det borde finnas fler kvinnor som kör buss, arbetar som hantverkare och som mekar med bilen, utbildar sig till ingenjörer och som vågar starta nya företag.

Hemstädning den mest efterfrågade städtjänsten

Ekonomerna tycker det är intressant att analysera vad det är som lönar sig och vad som efterfrågas mest, och har kommit fram till att den mest efterfrågade städtjänsten är hemstädning. Folk hinner inte städa, och vill hellre anlita ett städföretag för hemstädning i Uppsala, som exempel. De vill hellre göra bättre saker på sin fritid, än städa. Good for them! Det tycker jag är bra, och låter hellre andra som vill, städa hemmen. Läs mer om detta här.

20 Aug 2018

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.