Städning brukar vara en kvinnofälla

De flesta sysslor som behöver utföras i våra hem, brukar falla på kvinnans lott att utföra. Av tradition har det blivit så. Kvinnan är den som föder barnet, och hennes kropp och tillvaro är inriktad på den lilla som är nyfödd. Hon är den som ammar det, men måste hon göra allt som har med den lilla att göra? Måste hon handla och laga mat? Städa och tvätta – bara för att hon är fysiskt den som kan föda fram en ny individ? Vi anser ju inte det.

Är det en man inblandad i att barnet kommit till och fötts, kan han bidra till det som inte kvinnan orkar eller vill utföra när hon är så inriktad på den lilla krabaten som nyss fötts. Många män behöver tänka på sin lilla familj i ett sådant sammanhang och ta hand om allt annat praktiskt. Gör han det och hänger sig åt sin familj, får han tillbaka en famlij som blir lika tillgiven och hängiven till honom. Det är synd att alltfår få inser detta och agerar därefter.

Rut-branschen domineras av kvinnor

Eftersom det är så att många kvinnor tar hand om hemmet; städar, tvättar och lagar mat, har de yrken som handlar just om detta kommit att domineras av kvinnor. Trots att det inte finns något i våra gener som säger att det ena eller andra könet skulle vara mer lämpad för denna typ av sysslor. Desto mer glädjande är då att just denna bransch, som möjliggjort ett skatteavdrag när man anlitar tjänster som städning, tvätt och hjälp med att handla, ta hand om trädgård och hem åt andra, har växt så pass mycket som den har gjort de senaste två åren. Under förra året ökade avdragen med 25 procent, enligt Skatteverket. Förra året gjordes det avdrag för 2 miljarder kronor.

Städföretag en chans för kvinnor tjäna pengar

Då är det positivt i sammanhanget att det är så pass många kvinnor som har startat städföretag och kunnat tjäna in egna pengar, bidragit till framväxten av en bransch där de kan växa som företagare. Kanske är det ingen kvinnofälla, att städa längre?

Vi ser också att professionella städningen underlättas av allt bättre städmaskiner som underlättar städningen. Särskilt när det kommer till städninge av stora ytor, mycket smutsiga ytor, såsom butiksgolv eller golv i offentliga miljöer. Städmaskinerna gör att det blir lättare att städa och att städarna inte behöver slita ut sina kroppar, som de gjorde förut. Gud bevars – vi ska ju arbeta tills vi är 75.

19 Jul 2018

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.