Tänk så många anställda vi fick med RUT

Någon som minns ”pigdebatten” som initierades av sosse-politikern Mona Sahlin? Den kom till när man debatterade möjligheten till statligt bidrag för tjänster som numera kallas RUT-tjänster, de vill säga hemstädning bland annat. Sossarna var helt enkelt rädda för att om man började anställa människor som kom hem och städade i ens hem, skulle städarna bli och behandla som ”pigorna” förr i tiden. Man hade en dyster bild av framtiden där städarna skulle stå och niga inför dem som anställde dem för att städa i deras hem. ”Pigorna” skulle inte ha några rättigheter, eller någon yrkesstolthet. De skulle behandlas som sämre människor och förlora sin självaktning och stolthet. 

Många kvinnor har vågat starta eget

Nu blev det ju inte riktigt så. Istället har vi sett många kvinnor som har vågat starta eget, och som har gjort sig en riktig hacka på att folk vill ha städade hem. Och de stackars barnfamiljerna har fått mer tid till annat. Det som inte har varit så bra, är väl att det har blivit en ganska stor snedfördelning av dessa tjänster. De som är rika, har haft råd att unna sig denna tjänst, medan de med låg inkomst har minsann fått städa själv.

Och man kan verkligen undra över behovet att våra skattepengar ska gå till de redan med hög inkomst, för det är vad RUT-avdraget är; ett statligt bidrag till dem med redan hög inkomst. Borde man inte behovspröva RUT-avdraget? Åtminstone borde man se till att de stackars ensamstående mammorna borde få MER avdrag med RUT, än det- lyxhustrur som ändå har oceaner av tid eftersom deras män tjänar bra med pengar ändå, eller?

Så många som i Härnösand har fått heltidsjobb

Personligen tycker jag det är bara bra med möjligheten att anlita städtjänster Det har i alla fall gett 17.000 nya heltidstjänster runt om i vårt avlånga land. 17.000 – det är lika många som bor i Härnösand. Tänk er att alla dessa kanske hade varit arbetslösa i stället? Det är en bra utveckling om du frågar mig.

Bor du i en storstad som Malmö, är du säkert van vid att pendla till och från jobbet, vilket ger att det blir alldeles för lite tid för hemstädning. Har man bara möjligheten och unna sig att anlita ett företag som komemr hem och städar åt en, finns det bra möjligheter till det i Malmö. Bara i den staden finns det fler än 350 städbolag som man kan anlita för sin hemstädning i Malmö.

10 Jun 2018

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.