Våldtäkt i Göteborg

Att säga nej, när det handlar om sex, och ändå bli tvingad är våldtäkt. Oavsett om man befinner sig i ett litet samhälle eller i storstaden Göteborg.

I många böcker och filmer där våldtäktsbrott gestaltas händer dessa ofta ute i en park eller på annan plats utomhus. Verkligheten ser annorlunda ut. De flesta våldtäkter idag sker inomhus och oftast av en person som offret känner väl. Det kan till och med ske i det egna hemmet av någon som tvingar sig på en person som säger nej.

För den som blivit utsatt är det en mycket traumatisk händelse som kan sätta djupa spår. Bara för att en person verkar opåverkad behöver det inte vara så. Den utsatta personen kan distansera sig för att orka ta sig igenom tiden efter och kan behöva hjälp att anmäla, något som är viktigt.

Våldtäkt i rätten

Det var under lång tid ett brott som handlar om kvinnor. Idag har ordet våldtäkt kommit att innebära mycket mer. Bland annat så gäller det inte bara utsatta kvinnor utan även utsatta män, transpersoner och människor med andra sexuella läggningar. Idag ser man även att kvinnor kan vara förövare vilket inte var fallet tidigare.

Vid ett brottmål där den misstänkte döms skyldig är straffet alltid fängelse. Längden på fängelsestraffet beror på hur brottet gått till och vilket våld som används. All information om brottet kan en advokat som är specialiserad på våldtäkt svara på i Göteborg. Advokaten är en trygghet för brottsoffret vid ett åtal.

29 Jan 2023

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.