Vad händer när man blir arbetslös?

Har du någon gång varit arbetslös? De flesta har varit det precis efter en utbildning, antingen just efter att man har gått ut gymnasiet, eller när man precis har gått färdigt en utbildning på högskola, universitet eller yrkeshögskola. Det kan ta olika lång tid innan man hittar ett arbete. För den som söker gäller det att vara aktiv, skriva ett fint Curriculum Vitae, CV och personliga brev som man sänder till potentiella arbetsgivare. Eller så bör de även besöka en Arbetsförmedling som kan hjälpa dem att hitta ett jobb.

Men drabbas man av arbetslöshet mitt i livet, kanske arbetsgivaren går i konkurs, blir uppköpt eller på annat sätt förändras så att personalen förändras på något sätt, då blir en arbetsförmedling allt viktigare. Det är ju de som ska intyga a-kassorna att man som vuxen aktivt söker arbete och är därmed är berättigade till arbetslöshetsersättning. 

Arbetslöshetsersättning är ju en egen försäkring

Egentligen är ju arbetslöshetsersättning, en försäkring som alla som betalar in till, har rätt till så snart de blir arbetslösa. Men ska man få ut ersättning av den a-kassa som man tillhört och har betalat till, då ska man göra allt det som de statliga Arbetsförmedlingarna har bestämt; man måste söka ett visst antal jobb varje dag och varje vecka och varje månad. Gör man inte det, och besöker Arbetsförmedlingen, då går man miste om ersättningen från den egna a-kassan. Man kan ju tyck att det är ganska orättvist, då en a-kassa är ju bara som en egen försäkring. Precis som när man betalar för en hemförsäkring. Då betalar man ju för att inget händer i det egna hemmet. Men skulle man drabbas av brand, eller någon annan skada i sitt hem, då måste man ju få ersättning. På samma sätt är ju även en arbetslöshetsförsäkring, men nähä. Det ska inte gälla här.

Allt skulle rasa om alla blev arbetslösa

Det som är grejen med a-kassa fastän det är en försäkring som ska utlösas när man blir arbetslös, är att om alla blev arbetslösa, skulle ju pengarna snabbt bli slut. Därför krävs det att det endast är en liten klick som är arbetslösa, medan resten (majoriteten) fortfarande arbetar och betalar in till a-kassan så att de få som är arbetslösa får ut av sin ersättning. Sedan får de heller inte vara arbetslösa särskilt lång tid. Är de arbetslösa i flera år, blir de uteslutna ur a-kassan. Då blir de plötsligt utan pengar. Och har de inte åldern inne, och kan få pension, ja då blir de helt och hållet utan pengar.

15 Dec 2019

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.