Vad säger sambolagen om bodelning?

Är det så att man bor på samma adress; har samma folkbokföringsadress, och har varit ett par – inte bara vänner – ska man anses ha varit sambor. Som varande sambor, ska man dela lika på det som man har köpt tillsammans för att leva som sambor. För de flesta har man skaffat en gemensam lägenhet eller hus tillsammans. Då ska man sedan dela på det huset, radhuset eller lägenheten när man ska skilja sig.

Jag vet att det är många kvinnor som inte tänker på att ta det ekonomiska ansvaret när de skiljer sig från en man; oberoende om de har flyttat ihop som sambor eller om de har gift sig. När de sedan har skilt sig, har de knappt någon ekonomi och ingen möjlighet att klara sig på egen hand. De är helt i händerna på sin man – eller före detta man. De kvinnorna brukar gå tillbaka till sin sambo, eller man.

Våldsamma män kan fortsätta våldet ekonomiskt

Jag har märkt att om det är så att det har förekommit våld i ett förhållande så kan våldet fortsätta efter det att paret har skilt sig. Tänk dig att du har levt med en man som i år efter år har isolerat  dig. Kanske han har fått dig att sluta jobba, för han tycker inte att du behöver det. Sedan tycker han inte att du ska ha kontakt med din familj, dina vänner, dina syskon och har isolerat dig helt och hållet. När det är dags att skilja sig, blir han riktigt våldsam och hotar att döda dig. Den enda utvägen som du har, är att fly till en kvinnojour. Det enda som du får med dig till kvinnojouren är dina kläder och personliga tillhörigheter.

Det ekonomiska våldet

När du sedan vill få tillgång till alla dina saker, möbler och tillhörigheter, så vägrar han att öppna dörren. Du får inte komma in, du får inte hämta dina saker, än mindre ta alla dina möbler och kära ägodelar. Det är då som man måste göra en polisanmälan, och be en polis följa med när man hämtar sina tillhörigheter. Sedan måste man anlita en advokat som kan hjälpa en att göra en någotsånär rättvis bodelning. Och det behöver inte alla gånger ha varit ett våldsamt förhållande, som kvinnorna är utanför när det gäller det ekonomiska. Många kvinnor, även i vanliga förhållanden står helt slätt när de skiljer sig från mannen. De har ingen ekonomi, har kanske aldrig betalat en räkning, eller har dålig koll på det hela. De stackarna får börja om från början. Bli inte en sådan kvinna! Skaffa dig koll på ekonomin redan nu.Här kan du läsa mer om bodelning på: svenskbodelning.se.

25 Nov 2019

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.