Vanligt med hemstädning i Stockholm

Rut-avdraget infördes av många olika anledningar. Dels ville regeringen prova om man kunde få fram fler företag genom att privatpersoner kunde dra hushållsnära tjänster på sin deklration och därefter få tillbaka en del av summan på skatten. Dels så ville man också – tack vare fler företag – också se till att fler personer fick arbete och främst då människor som annars varit lite utanför arbetsmarknaden – unga utan utbildning, invandrare, äldre kvinnor. Som ett tredje skäl ville man också genom rut-avdraget strypa den svarta marknad inom städning som förekommit i Sverige och där Stockholm varit överrepresenterat och därigenom få in mer pengar till Staten.

Dessa tre skäl var alltså anledningarna till denna skattereduktion och om man ser till hur detta har gått så har det också varit många av dessa som de facto har blivit lösta, fler företag har skapats och därigenom fler jobb och i Stockholm har man också sett hur fler- och fler personer väljer hemstädning (hos företag som tex Rozen Clean) som en del av sin vardag. Gällande det sistnämnda – att privatpersoner i Stockholm tar hjälp med hemstädning – är det svårt att sia om huruvida dessa skulle ha gjort det svart (utan rut-avdraget) eller om de börjat med denna tjänst tack vare att den blivit billigare.

Klart står åtminstone att väldigt många i Stockholm - sedan rut-avdraget blev möjligt att använda – använder extern hjälp för hemstädning och andra tjänster som seglar under denna skattereduktions flagg – fönsterputs, tvättning, strykning etc.

Vad händer utan Rut-avdraget?

Frågan här blir då också naturlig och lyder: Kommer dessa privatpersoner att fortsätta betala skatt för sin hemstädning eller kommer de att använda sig av svart arbetskraft i Stockholm?

Det handlar nämligen om att den nya regeringen vill slopa eller åtminstone halvera avdraget och detta gör att frågan i sig är intressant. Svaret ligger i att många personer i Stockholm – tyvärr – kommer att välja det olagliga alternativet i form av svartjobb. Man har nämligen vant sig vid hemstädning, man har vant sig vid att hemmet är rent och man har vant sig vid bekvämligheten – för en rimlig peng. Varför ska de då plötsligt lägga dubbelt så mycket pengar för samma tjänst bara för att staten ska få några extra kronor?

Det här kommer säkerligen att skapa problem i framtiden och här ska vi också direkt tillägga att de privatpersoner i Stockholm som anlitar städföretag i dagsläget inte gör detta av lathet – man gör det för att det i många fall är det enda alternativet. Stockholm är nämligen i sig en stad som slukar tid och det spelar ingen roll var man bor – det tar tid att ta sig mellan jobb och hem, det tar tid att skjutsa ungarna till skola och aktiviteter och det tar tid att åka och handla. Tid som man kunnat skapa sig genom extern hjälp med städning och som man alltså riskerar att tappa igen om rut-avdraget försvinner.

Det finns således mycket som tyder på att personer i Stockholm som använder sig av hemstädning i dagsläget även i fortsättningen kommer att göra det; men då utan att fylla i detta på sin skattesedel.

11 Jan 2023

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.