Vårdnad - hur fungerar det?

Jag har länge funderat på det här med vårdnad. Om två personer skiljer sig - vem har då vårdnad av barnen.? Jag skulle ju inte vara mig själv om jag inte tog reda på detta. Sanningen är den att båda föräldrarna har vårdnad om barnen även efter en skilsmässa. Samma sak vid en separation hos sambos.

I samband med detta så försökte jag även läsa vidare och hitta information om vårdnadstvister. Anledningen till att jag gjorde det var att jag ville se vem som har störst chans att vinna en vårdnadstvist. Där hittade jag informationen om att det handlar om mamman. I ungefär hälften av alla vårdnadstvister så får mamman ensam vårdnad. Pappan får ensam vårdnad blott i 33 % av alla vårdnadstvister. I övriga så dömer Tingsrätten att gemensam vårdnad ska fortsatt vara den vårdnadsform som tillämpas.

Ur ett feministiskt perspektiv så känns detta ganska självklart. Jag ser ofta att mamman är den som oftast finns där för sina barn, tar ett större ansvar och som alltid är den fasta punkten i barnens tillvaro. Detta säger jag utan att få alla dessa - Inte-Alla-Män- män efter mig. Här kan man som förälder rannsaka sig själv och se hur pass mycket ansvar man egentligen tar. Hämtar du på förskolan? Går du på föräldramöten? Är det du som lagar mat och som ordnar med barnens kläder? I många fall och utan tvekan: mamman!

Våldsamma män ska inte ha vårdnad

Dessutom så är det även så enkelt att män ofta är de som kan utgöra ett hot mot barn och mot mamman. Det är bara att se på den senaste tidens debatt för att förstå att det finns en hel del toxiska män som inte ska ha vårdnaden om barnen. Visst, det finns även kvinnor som inte är lämpade som vårdnadshavare, men då det handlar om hot och våld så är män de största förövarna.

Som kvinna och mamma i en vårdnadstvist mot en våldsam före detta partner så lever man i en skräck. Vad händer om han får vårdnaden? Det som krävs är att man anlitar rätt juridisk hjälp. Som jag fattar det så kan en vårdnadstvist ta extremt lång tid att lösa och där man kan meddelas ett interimt beslut innan det riktiga beslutet fattas. Genom att man har en skicklig jurist vid sin sida så ger man sig bättre möjlighetet att vinna en vårdnadstvist och få ensam vårdnad om sina barn.

Det är väl egentligen det jag kan rekommendera: hamnar du en i vårdnadstvist som kvinna - se till att anlita en jurist som ger dig bäst möjligheter att vinna tvisten. Och, viktigt: se till att du får en trygghet också. En vårdnadstvist är en enorm prövning där vänner kan försvinna och där man blir extremt utsatt. Juristen blir ett stort stöd genom detta.

26 Jul 2021

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.