Vem städar ert kontor i Stockholm?

Städbranschen har en frapperande övervikt av kvinnor. Det är väl ingen hemlighet, det handlar om djupt förankrad syn på vilka yrken som är manliga- och vilka som är kvinnliga. Ofta med två tydliga skillnader: är det tungt rent fysiskt så är det ett manligt jobb. Är det ett underbetalt jobb så är det ett kvinnligt jobb. Det som ger en extra krydda i detta är att den fysiska biten räknas olika.

En man - en snickare - som lyfter tunga plankor och tunga verktyg samt arbetar med sin kropp: han ska ha bättre betalt då han offrar sina axlar dagligen. En kvinna som arbetar inom vården och som lyfter tunga kroppar, en städare som står i allt annat än ergonomiska ställningar och som hela tiden tvingas lyfta på saker av varierande tyngd - hennes slit räknas inte på samma sätt. Att hon dagligen sliter ut sina axlar, knän och rygg saknar relevans om man tittar ner i lönekuvertet.

Jag kan bli så frustrerad om jag talar om detta med - primärt - män. Jag kan fråga om vem som sköter deras kontorsstädning och de svarar att det är någon äldre kvinna. Ingen vet vad hon heter, ingen frågar hur hon mår och ingen - absolut ingen - frågar om hon trivs med sitt jobb och sin lön.

Här har man en tydlig chans att förändra. Att säga till chefen att kolla upp vilka villkor de anställda har på den städfirma man anlitat för sin kontorsstädning kan faktiskt göra en gigantisk skillnad i slutändan. Detta förutsätter dock att chefen i fråga är beredd att sätta press och - om så krävs - häva ett avtal.

Billigast kontorsstädning blir dyrast i slutändan

De flesta väljer sin partner för kontorsstädning med plånboken, Har man sex offerter från företag i Stockholm så kommer man förmodligen att välja den billigaste. Det är inga konstigheter i det. Men, hur ser villkoren ut för de anställda på just det företaget och hur kan det komma sig att deras anbud är så lågt?

Det finns inga kollektivavtal, arbetstimmarna är förmodligen helt absurda och lönerna är katastrofalt låga. I många fall sker betalningen svart också. Det går liksom inte att vända bort huvudet i den här frågan då det till stort handlar om att utnyttja människor - läs kvinnor. Slutar en städare så finns det tio andra som är villiga att hoppa in. Troligt är också att de städföretag som väljs bort då deras anbud är dyrare kommer att se över sina verksamheter och kanske välja samma väg.

En slags lönedumpning som tydligen är helt okej då det kommer till städbranschen. Ponera att samma sak hände inom Byggnads och försök att inbilla er att det skulle vara folktomt där uppe på barrikaderna.

En uppmaning till alla er företagsledare, mellanchefer och ägare av företag: det kanske kostar några kronor mer att göra rätt val för er kontorsstädning - men det är pengar som i slutändan gör gott. På alla plan.

Vi avslutar med ett litet lästips som de flesta kontorsarbetare nog kan ha nytta av, hur man rengör sin datorskärm på bästa vis.

24 Oct 2018

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.