Vi behöver fler feministiska advokater

Många som man pratar med, tror helt felaktigt att feminist, per automatik innebär att man är en kvinna. Dock kan faktiskt en man vara feminist. Hur då? Att vara feminist, innebär inte, vilket många tror, att man är emot män, att man är lesbisk, att man är militant eller att man på något sätt är extrem. Att vara feminist, innebär helt enkelt, att man tycker och tror att världen blir bättre om BÅDE män och kvinnor har rätt till utbildning och skola. Att BÅDE män och kvinnor ska kunna utbilda sig och arbeta med det yrke som de själva vill. Att vara feminist betyder varken mer – eller mindre än det.

Båda män och kvinnor kan vara feminister

Det är därför som både män och kvinnor kan vara feminister. Så när jag tycker att det borde finnas fler feministiska advokater, betyder det inte att det borde finnas fler kvinnor som är advokater, utan helt enkelt att det borde finnas fler advokater som tar tillvara kvinnors intressen och företräder båd män och kvinnor med rättvisa och hjärta. Att vara feministisk offentlig försvarare innebär också att ta tillvara sin klients intressen, framför att själv göra karriär, hålla sig på god fot med domare eller till och med motpartens advokat. Det borde vara helt förbjudet. Är man vän med motpartens advokat, är man ingen bra företrädare för sin egen klient. Som advokat ska man göra allt; ALLT för sin klient. Då kan det handla om att arbeta och kämpa med näbbar och klor för att ens klients alla intressen tas till vara. Jag har hört rena rama skräckhistorier om advokater som hellre är vän med de andra advokaterna, eller med domarna än arbetar för sin egen klient. Det är inte klokt.

Vi behöver fler och bättre offentliga försvarare

Som det är just nu, skulle vi behöva en riktig uppryckning när det kommer till både vad polisen och rättsväsendet gör med vårt samhälle och oss som utsatta för offer. Vi behöver ett rättvist system, vilket det inte känns som just nu. Man hör ju om domstolar som dömer skyldiga – till och med utan bevis. Det är fruktansvärt. Just därför känns det som att offentliga företrädare är ännu viktigare, att de måste arbeta ännu mer rättvist när resten av rättssystemet inte fungerar.

13 Aug 2018

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.