Det är endast i dessa fall som man bör ha ensam vårdnad

Att vara mamma (eller pappa) och separera från barnens andra förälder kan vara det svåraste man gör i livet, oavsett om separationen går smidigt eller blir turbulent. Men i det senare fallet, när det finns mycket ouppklarat i bagaget och man kanske till och med skiljs åt som bittra fiender, är det riktigt tufft. Här gäller det att aldrig någonsin låta sin ilska över en tidigare partner färga av sig på hur barnet har det med sin andra förälder. Har ni problem med hur man hanterar skilsmässan och separationen kan ni alltid söka hjälp för att skiljas åt på ett bra sätt och så att inte de barn som finns i det tidigare förhållandet inte far illa. Som vuxen måste man kunna sätta barnet före sin egen ilska. Ta inte ut det på barnen.

Att inte kunna sluta bråka

I de flesta fall kan vuxna människor höja sig över oförrätter. Man får inte ta ut de destruktiva känslor som kan komma över att ha blivit utsatt för en otrogen tidigare partner. Då gäller det att tänka på barnen främst och inte på sig själv. Har du hatiska känslor till barnets andra förälder är det bättre att prata om det istället för att bråka om vårdnaden. De flesta domstolar vill att barnet har två vårdnadshavare.

Ensam vårdnad till mamman endast om våld förekommer

Det är i de fall som två föräldrar absolut inte kan samsas om vårdnaden om barnet som det blir utdömt ensam vårdnad om barn, och det är om den ena partnern har utövat våld mot den andra föräldern. Jag hoppas verkligen att alla förstår att om den ena har slagit och misshandlat den andra föräldern – ja, då är ett samarbete uteslutet.  Man kan inte samarbeta med den som har misshandlat en och som fortsätter att utöva våld mot den människan. Det är helt orimligt, som det just nu är, att kräva att en person som har varit med om åratal av misshandel ska "samarbeta" med sin egen förövare!

Tyvärr förekommer det alldeles för många fall där både socialtjänst och domstolar "tvingar" mammor att "samarbeta" om barn fastän både mammor och barn har varit utsatta för våld och övergrepp. För mig är detta fullständigt horribelt och avskyvärt. Vi kan inte acceptera att mammor och barn ska utsättas för våld i sitt eget hem.

Acceptera inte en förövares undanflykter

Därför ska vi se bakom varje fall om någon tilldöms ensam vårdnad och inte döma den personen som en hämndlysten person, vilket alldeles för ofta förövarna menar. Det är som att vi i så fall accepterar en våldtäktsmans ursäkter till att förgripa sig på andra människor. Och varför skulle vi det? I mina år som stöttande människa för våldsutsatta kvinnor och barn, har jag inte någonstans kommit i kontakt med "hämndlystna" kvinnor som vill ha ensam vårdnad om barn. Däremot har jag kommit i kontakt med massor av rädda mammor och barn. Där har mammorna kämpat för att skydda sitt barn mot fortsatta övergrepp och våld – och i många fall har det enda sättet att freda sig mot fortsatt våld är att ansöka om ensam vårdnad. Detta är verkligheten i jämställdhetens Sverige idag.

29 May 2018

Här på ninaruthstrom.se skriver vi om feminism på riktigt och hur du kan applicera den i vardagen.